Minus Srbije "skače" za 400 mil. $

Srbija će za pokrivanje budžetskog deficita i otplatu duga uzeti kredit od 400 miliona dolara, utvrđeno je zakonom koji je danas usvojio parlament.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.02.2011.

11:32

Default images

Zakonom o zaduživanju Srbije kod banke Sosijete Ženeral uz garanciju Svetske banke predvideno je zaduživanje u evrima u protivredosti od 400 miliona američkih dolara.

Parlament je usvojio i Zakon o davanju garancije Srbije za obaveze "Jugoimport-SDPR-a" za izvozni posao vredan 280,8 miliona evra koji je to javno preduzeće sklopilo sa Alžirom.

Zakon o davanju garancije Srbije u korist Srpske banke Beograd za obaveze "Jugoimport-SDPR" odnosi se na ugovor sa Alžirom o izvozu roba i usluga namenske industrije. Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je ranije da se garancija koju daje Srbija ne odnosi na čitav posao nego na avans koji će Alžir obezbediti jer, kako je objasnila, alžirska strana traži kontragaranciju za povraćaj avansa ako SDPR ne ispuni svoje obaveze.

Srbija, kako se navodi, preuzima obavezu da kao garant izmiri obaveze preduzeća "Jugoimport-SDPR" do 42 miliona evra.

Skupština poslušala Tadića, PDV isti

Skupština Srbije izglasala je da se ne menja porez na dodatu vrednost (PDV) za hotelski smeštaj, južno voće i računare.

Poslanici su prihvatli inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića da ponovo odlučuje o izmenama Zakona o PDV-u, koje su usvojene krajem prošle godine.

Tadić je Skupštini vratio taj zakon, obrazlažući da on nije usklađen sa Zakonom o budžetu Srbije za narednu godinu.

Zakonom o budžetu Srbije za 2011. godinu, procenjeni su prihodi od PDV-a primenom posebne stope od osam odsto na usluge smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, domovima i kampovima.

Skupština je u decembru izglasala Vladin predlog da se taj porez poveća na 18 odsto, kao i PDV na južno voće i kompjutere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: