Za "razvod" od banke i 500 dinara

Ako ste rešili da završite saradnju s bankom, odnosno da ugasite sve platne kartice, e-banking ili račune, to će vas koštati i do nekoliko hiljada dinara.

Izvor: Press

Ponedeljak, 28.02.2011.

11:27

Default images

Ukoliko želite prevremeno da otplatite kredit, trošak je daleko veći.

U pojedinim bankama gašenje kartice košta čak 500 dinara, dok se prevremena otplata kredita naplaćuje i do tri odsto od ostatka duga. Tako, recimo, ukoliko klijent ima kredit u vrednosti od 50.000 evra, napuštanje banke koštaće ga čak dodatnih 1.500 evra!

U Komercijalnoj banci gašenje tekućih i avista računa naplaćuje se 200 dinara, dok se gašenje oročenih računa ili gašenje radi prenosa sredstava na druge račune ne naplaćuje. Kada je u pitanju prevremena otplata kredita, cena je različita u zavisnosti od vrste kredita.
„Naplata je definisana u ugovoru i zavisi od mnogo čega, o kakvom se kreditu radi, u kojoj je valuti, i tako dalje. Uglavnom se kreće od jedan do dva odsto od ostatka duga“, kaže predstavnica za medije te banke Jovana Ružičić.

Svaka usluga košta

U Erste banci prevremena otplata kredita je bez naknade, osim kad je u pitanju refinansiranje u drugoj banci, dok je za naknadu za zatvaranje računa potrebno izdvojiti 350 dinara.

S druge strane, u Sosijete ženeral banci otvaranje i gašenje računa je besplatno.

„Gašenje računa se ne naplaćuje, već samo otkazivanje platnih kartica, a i to jedino ako je kartica korišćena kraće od šest meseci, navodi predstavnica za medije Tatjana Milijančević.

Ona dodaje da u slučaju prevremene otplate kredita klijent ne plaća nikakvu taksu ukoliko prevremenu otplatu vrši iz sopstvenih sredstava.
U Unikredit banci naplaćuju gašenje računa 300 dinara po računu dok se za kredit ne naplaćuje provizija.

Banka Inteza ne naplaćuje proviziju za gašenje debitnih kartica, dok otkaz kreditnih košta 1.000 dinara. Za prevremenu otplatu kredita plaća se do tri odsto.

U Alfa banci takođe ne naplaćuju gašenje računa, a prevremena otplata je do dva odsto. Findomestik banka naplaćuje gašenje računa sto dinara, dok se prevremena otplata kredita plaća od najmanje 500 dinara, do 1,5 odsto od ostatka duga.

Banke u Srbiji preskupe

Stručnjaci su saglasni da su bankarski troškovi u Srbiji daleko veći nego u drugim zemljama. Ekonomista Milan Kovačević ističe da su srpske banke preskupe.

„Imamo i veliku inflaciju, pa bi bilo normalno da banke ukinu naplatu usluga, ali to, nažalost nije tako. Čitav naš bankarski sektor funkcioniše kao skup koji se trudi samo da što više zaradi na građanima i privredi, ističe Kovačević.

On navodi da deo krivice za skupe bankarske usluge snosi i NBS.

„Kriva je donekle i javnost, ali i NBS. Banke maltene rade šta hoće kada su u pitanju razne naplate usluga“, navodi Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: