Biznis forum na Kopaoniku od sutra

Na Kopaoniku će od 1. do 3. marta biti održan tradicionalni Biznis forum, sa više od 450 učesnika.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.02.2011.

10:10

Default images

Među njima će biti predstavnici države, privrede, ambasadori najuticajnih zemalja sveta i ugledni ekonomisti iz zemlje i regiona.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je koncepcijski sponzor tradicionalnog skupa na Kopaoniku, a ovogodišnji Forum, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije (SES) i Udruženja korporativnih direktora Srbije, ima radni naslov "Održive reforme za održiv razvoj". "To nije slučajno", kazao je predsednik SES-a Dragan Đuričin "zbog toga što smo se mi, pri kraju 2010. godine, susreli sa problemom nekih iverelzibilnosti u odnosu na ono što se tokom godine dešavalo. Dobra vest je da smo izašli iz recesije u trećem kvartalu, i da imamo pozitivnu stopu privrednog rasta od 1,5 procenta", rekao je Đuričin, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Međutim, po Đuričinu, u pitanju je "anemičan rast" koji nije dovoljan da bude zatvoren tranzicioni deficit koji iznosi jednu trećinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) i 60 procenata industrijske proizvodnje u Srbiji.

Rast BDP od 1,9 odsto u 2010. nije dovoljan da se nadoknadi gubitak iz 2009, kada je Srbija zabeležila negativnu stopu rasta, minus četiri procenta, ukazao je Đuričin.

Đuričin smatra i da Srbija "u ovom momentu nije u trendu sa svetom", pošto je svetski prosek rasta za ovu godinu pet procenata.

Postoje zemlje u svetu koje imaju drugačije privredne modele od ovdašnjeg i one ostvaruju sedam, osam i više procenata rasta BDP, primetio je Đuričin.

"Prema tome, postoje ozbiljni razlozi da se zapitamo da li su naše reforme održive, jer samo one koje su održive dovode do održivog razvoja", kazao je predsednik SES.

Đuričin je podsetio da je tokom 2010. bilo puno inicijativa "kako da se upare strategija razvoja Srbije i antikrizni program."
"Ideja ovog Foruma je da pokaže da se i antikrizni program i strategija razvoja moraju bazirati na istoj platformi. Moje mišljenje je da ta platforma mora veoma da poštuje poslovnu perspektivu i da nije dovoljno samo da se usklade makroekonomski argregati i da se na nivou odnosa između monetarne i fiskalne politike rešavaju svi naši problemi", istakao je Đuričin.

Kako su najavili organizatori, na skupu će biti razmatrana monetarna i fiskalna politika u Srbiji, očekivanja kako domaćih, tako i stranih privrednika, pitanja regulatornog rizika, mogući investicioni prioriteti u javnom sektoru, regionalni razvoj i druge teme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: