Šansa Srbije velika kao Rusija

Vest da će do početka leta predsednici Srbije i Rusije potpisati u Moskvi dogovor o strateškom partnerstvu bila je za mnoge u našoj zemlji iznenađujuća.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

00:07

Default images

Ništa manje od one da nam 23. marta stiže u posetu ruski premijer i najpopularniji političar Vladimir Putin.

Mnogi su postavili pitanje - šta se podrazumeva pod „strateškim partnerstvom“ i sa kim još Moskva ima takav dogovor. Tekst tog dokumenta tek treba da se napravi i usaglasi, a koliko će to strateško partnerstvo biti široko, zavisi od želja obeju strana.

Prilikom potpisivanja jednog od poslednjih dogovora o strateškom partnerstvu, predsednik Dmitrij Medvedev je objasnio šta pod njim podrazumeva. "Strateško partnerstvo se razlikuje od običnih dobrih ekonomskih odnosa, ne samo velikom trgovinskom razmenom i velikim ugovorima, već i dobrom drugom saradnjom. Mi pomažemo jedni drugima na svetskoj areni, usaglašavamo pozicije, nastojimo da zaštitimo jedni druge", rekao je Medvedev.

Upoređujući takve dokumente, koje Rusija ima sa drugim zemljama, vidi se da se oni podosta razlikuju. Na specifičnost svakog od njih utiče više faktora, od trenutnih političkih odnosa, zatim ekonomskih, kulturnih i drugih, a zatim i od geopolitičkog položaja, kao i od toga da li je određena zemlja članica NATO ili ne.

Bez imalo preterivanja može se reći da Rusija već sada ima sa Srbijom strateške odnose iako nema „bumaške“, papira na kojem je to lepo definisano. Prvo, Moskva i Beograd već godinama imaju odlične političke odnose.

Rusija je dala Srbiji ekonomske povlastice koje nema velika većina zemalja (koje sarađuju sa Moskvom). Lista roba koju Srbija može bez carine da izvozi ne samo u Rusiju, već i Belorusiju i Kazahstan, prvorazredna je privilegija. Druga je stvar koliko mi možemo zbog stanja naše privrede da iskoristimo te beneficije, odnosno da izvezemo u tu veliku zemlju..

Rusija je prebrodila ekonomsku krizu, devizne rezerve su joj oko 500 milijardi dolara, a cena nafte, i ostalih sirovina, raste, pa će se sve više para slivati ne samo na račune kompanija, nego i u njenu državnu kasu. Sa takvom zemljom sve najveće sile hoće da sarađuju, pa je logično što to hoće i mala Srbija, za koju je Putin u nekoliko navrata kazao, sasvim otvoreno, da je najpouzdaniji partner na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: