Socijalna zaštita traži veće plate

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti je zatražio od Vlade Srbije uvećanje osnovice za obračun i isplatu plata zaposlenih u socijalnoj zaštiti za 14,5 odsto.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.02.2011.

19:13

Default images

Taj sindikat podseća da plate zaposlenih u toj oblasti nisu uvećavane od 2007. godine.

Jedan od zahteva je i povlačenje predloga Zakona o izmenama i dopunama o platama u državnim organima i javnim službama iz skupštinske procedure, kao i obezbedjivanje sredstava za isplatu jubilarnih nagrada za 2009. i 2010. godinu.

Na sednici Republičkog odbora tog sindikata ukazano je da nema socijalnog dijaloga i da se odluke donose jednostrano, a da je za nezadovoljavajuće stanje zaposlenih u socijalnoj zaštiti odgovorna Vlada Srbije.

Prava zaposlenih u socijalnoj zaštiti su ugrožena, Vlada Srbije je jednostrano umanjila, stopirala ili ukinula pojedina prava i takvo stanje direktno utiče na kvalitet rada, egzistenciju zaposlenih i njihovih porodica, saopštio je sindikat.

U saopštenju sindikata se dodaje i da se od vlade zahteva da obezbedi sredstva za isplatu najnižeg zagarantovanog dohotka, jer, kako je navedeno, veliki broj zaposlenih u socijalnoj zaštiti imaju lični dohodak ispod zagarantovanog.

Sindikat traži i korekciju koeficijenata za obračun plata, koji su, kako navode, nesrazmerni težini poslova u ustanovama socijalne zaštite, ostvarivanje prava socijalnog dijaloga između sindikata i Vlade, kao i sindikata poslodavaca, odnosno osnivača i potpisnika posebnog Kolektivnog ugovora.

U saopštenju se dodaje da će Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti, u cilju odbrane prava zaposlenih, koristiti sve zakonske mogućnosti uključujući i štrajk, kako bi se položaj zaposlenih u socijalnoj zaštiti doveo u "normalne okvire".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: