Srbiji garancija za novo zaduženje

Svetska banka (SB) je Srbiji odobrila garanciju za zaduživanje na međunarodnom finansijskom tržištu do maksimalno 400 miliona dolara (300 miliona evra).

Izvor: B92

Petak, 11.02.2011.

13:55

Default images

Garancija, koju je sinoć odobrio Odbor izvršnih direktora SB, omogućava Srbiji da se zaduži na međunarodnim finansijskim tržištima po nižoj kamati i uz duži period otplate kredita.

Odobravanje garancije doprineće i poboljšanju poslovne klime, jačanju finansijske discipline u preduzećima i stvaranju stabilnog i
efikasnijeg finansijskog sektora u Srbiji, ističe se u saopštenju Svetske banke.
Garanciju je dala Međuanrodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), deo grupe SB, a pokriva glavnicu duga prema komercijalnoj banci u iznosu
do 400 miliona dolara. Dug se otplaćuje nakon šest godina jednokratno na kraju perioda i bez mogućnosti prevremene otplate.

"Zahvaljujući garanciji, osam poznatih banaka bilo je u prilici da detaljno analizira Srbiju a Uprava za javni dug je dobila šansu da se upozna sa pravnim procedurama međunarodnih tendera i globalnih banaka", istakla je direktora Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž (Jane Armitage).

Garancija i zajam koji stoji iza nje omogućiće Vladi Srbije da refinansira obaveze koje dospevaju uz niže troškove, ističe se u saopštenju i dodaje da će to dodatno ojačati dužničku sliku Srbije.

SB navodi da garancija unapređuje i dosadašnji napredak Srbije u strukturnim refomama jer podržava, npr, poboljšanje poslovne klime
kroz jevtinije i brže izvršenje sudskih odluka ili kroz nalaženje rešenja za preduzeća koja loše posluju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: