Hrana je jeftina samo bogatima

Tokom poslednjih meseci Srbiju je zahvatio talas drastičnih poskupljenja hrane, zbog čega su osnovne životne namirnice za mnoge postale luksuz.

Izvor: Novosti

Petak, 11.02.2011.

11:26

Default images

Poslednje u predugom nizu robe koja je poskupela je brašno. Ono je u četvrtak, opet, dobilo novu cenu, a koja je od pet do 20 odsto viša nego ranije. Isto važi i za testenine, hleb kod većine pekara, kao i mleko, jaja, šećer, mlečne prerađevine, slatkiše, sokove, južno voće, vodu, kafu, začine.....

Povećanje akciza i drugih nameta privredi, osetno je podiglo cene i cigareta, goriva, kao i komunalnih usluga. Za nešto više od mesec dana gorivo je poskupelo od tri do 12 odsto, što se već odrazilo i na cene transporta, javnog prevoza, iznošenje smeća i druge komunalne usluge. Samo u Beogradu, gradski prevoz je, tako, poskupeo za petinu.

Spisak poskupljenja se tu, nažalost, ne završava. Pored najavljenih poskupljenja energenata, pre svih električne energije za 10 odsto, na spisku „težih“ cenovnika je i ugalj koji od 1. marta ima 20 odsto višu cenu.
Zdravko Šajatović, pomoćnik direktora novosadske „Žitovojvodine“ kaže da je danas u Srbiji hrana jeftina samo za bogate, a da je sve više nedostupna za milionsku armiju siromašnih.

"Zato za najsiromašnije građane treba uvesti socijalnu kartu, recimo za hleb, ali i druge proizvode, kao što to čine pojedine zemlje, i mogli bi upola jeftinije da nabavljaju osnovne namirnice", navodi Šajatović.

Dok stižu najave o novim poskupljenjima, iz Vlade poručuju da su njene mogućnosti da obuzda cene hleba, mleka i drugih osnovnih životnih namirnica, veoma ograničene. Potvrda toga su podaci da su poslednjih godina cene hrane nezadrživo rasle, dok su plate gubile na vrednosti.

Ako se uporede računi od pre četiri godine, jasno je da je standard građana izrazito opao. Računi iz 2007, naime, pokazuju da je litar jogurta, u proseku, tada koštao 62, pola litra mleka 31, vekna hleba 28, a 10 komada jaja 60 dinara.

Za prosečnu platu 2007. moglo je da se kupi 435 litara jogurta, a danas gotovo sto litara manje. Tada je prosečna plata bila oko 27.000, a sada 34.142 dinara. Ista plata je gubila na vrednosti, jer je oslabio dinar. Evro sada dostiže vrednost od oko 103 dinara, dok je u maju 2007. bio 80,55 dinara. Dok je dinar slabio, rasla je cena struje i benzina.

Predsednik Pokreta potrošača Petar Bogosavljević kaže da je nesrazmera između rasta cena i zarada stanovništva dovela potrošače u izuzetno nepovoljnu situaciju.

"Nove više cene su ozbiljan problem, a Vlada očito nije sagledala ukupne negativne posledice, koje će imati u narednom periodu, a više je nego sigurno da se projektovane stope inflacije neće održati", smatra Bogosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: