Investitorima pet godina za gradnju

Na osnovu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgadnji, čiji je predlog usvojen na sednici vlade, investitorima će građevinska dozvola važiti pet godina.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.02.2011.

10:16

Default images

Tako će biti povećana odgovornost investitora koji će morati u tom periodu da završe objekat i pribave upotrebnu dozvolu, jer će ako to ne učine plaćati naknadu kao da je objekat izgrađen, u visini poreza na imovinu.

Ranije je bilo najavljeno da će građevinska dozvola moći da se produži samo ako investitor dostavi dokaz da stepen završenosti objekta premašuje 80 odsto, kao i ako se u postupku utvrdi da je objekat ukrovljen, odnosno da ima spoljnu stolariju i da su postavljene unutrašnje instalacije, koje omogućavaju priključenje na infrastrukturu.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da izmene i dopune predviđaju i brže izdavanje građevinskih dozvola i maksimalno uprošćene procedure.

Dulić je rekao da izmene obuhvataju i omogućavanje javno - privatnog partnerstva u oblasti građevine kako bi ta privredna grana mogla brže da se razvija.

On je kazao da se zakonske izmene tiču i sprovođenja procesa konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem, istakavši da država neće odustati od naplate naknade za konverziju onima koji su kupovali firme tokom privatizacije kako bi došli do jeftinog građevinskog zemljišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: