Dinkić: Niš drugi grad po značaju

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je na teritoriji Niša u toku realizacija 17 novih domaćih i stranih investicija, ukupne vrednosti oko 100 miliona evra.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 10.02.2011.

18:27

Default images

On dodaje da će radna mesta naći 6.000 ljudi i naglašava da je to veliki pomak u zapošljavanju jer je u Nišu bez posla oko 35.000 ljudi.

Dinkić je kazao da do pre osam meseci nije bio nade da će se bilo šta promeniti u Nišu. "Ako se ne predajemo i verujemo, preokret je moguć. To smo pokazali i u Nišu", kazao je on.

Osim Kragujevca, koji će biti centar autoindustrije u Srbiji i Niš postaje drugi po značaju grad u republici koji je do sada privukao najveće investicije stranih ulagača, naglasio je Dinkić. Ministarstvo ekonomije Srbije potpisalo je u Nišu ugovor sa francuskom kompanijom Sažem o dodeli 1,6 miliona evra subvencija za investitore. Tom investicijom će biti otvoreno 203 radna mesta.

Vrednost Sažemove investicije u Nišu je 3,27 miliona evra i u fabrici će se pored električnih brojila proizvoditi i televizijski dekodere i druge elektronske uređaje, navelo je Ministarstvo i dodalo da će Sažem dobiti 8.000 evra po novootvorenom radnom mestu.

Dinkić je sa južnokorejskim proizvodjačem automobilskih delova kompanijom Jura potpisao Memorandum o izgradnji treće fabrike te kompanije u Srbiji. Predviđeno je da Jura dobije subvencije za investitore od 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu.

Prema Dinkićevim rečima, kompanija Jura je postavila "domaći zadatak" ostalim investitorima jer će samo za godinu dana izgraditi tri fabrike u Srbiji.

Reč je fabrici za proizvodnju kablova Jura eltek, u kojoj će posao naći 300 radnika, a ukupna vrednost investicije iznosi osam miliona evra.

Dinkić je u Nišu položio i kamen temeljac za fabrike auto komponenti italijanske kompanije Dajtek. Kompanija Dajtek je dobila subvencije od 10.000 evra po otvorenom radnom mestu za ulaganja u fabriku u kojoj će zaposliti 403 radnika.

Ukupna vrednost investicije Dajteka iznosiće 123,3 miliona evra, navelo je Ministarstvo ekonomije Srbije.

Dinkić je napomenuo da, osim tri danas prisutne kompanije, i italijanski Beneton spada u četiri najznačajnije kompanije međunarodnog značaja koje investiraju u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: