Svaka subvencija podložna korupciji

Zašto ti meni iz mog Valjeva vodiš tvoje „Gorenje”? Ovim rečima su beogradski privrednici opisivali prepucavanje Slobodana Ilića i Mlađana Dinkića.

Izvor: B92

Subota, 29.01.2011.

12:42

Default images

Rasprava oko toga da li „Gorenje” treba da ostane u Valjevu ili da gradi fabriku i u Zaječaru, liči im na „seosko prepucavanje preko plota” i navodi na zaključak da se državni podsticaji dele po političkim kriterijumima.

Bez javnosti postupka u deobi lokacija gde će se graditi fabrike po Srbiji, svaki takav potez biće povod za sumnju u korupciju.

Sama uredba, prema kojoj su Niš, Zaječar, Kraljevo i Novi Pazar označeni kao područja od posebnog interesa za državu i u kojima se otvaranje svakog novog radnog mesta u proizvodnji duplo više subvencioniše nego u nekom drugom gradu, za Politikine sagovornike nije sporna. Ali sve ono što joj je prethodilo i što sledi posle njene primene podložno je korupciji, kažu, jer je malo toga transparentno. Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija”, smatra da najpre treba ispitati na osnovu kojih kriterijuma su baš ovi gradovi odabrani za ulazak u krug odabranih. Da li je zaista reč o onim mestima kojima je potreban ovakav vid pomoći ili su možda plod političkog dogovora unutar vladajuće koalicije?

“Nisam kompetentan da utvrđujem da li su baš Novi Pazar, Kraljevo, Zaječar i Niš budući motori razvoja. Mada, generalno nisam za davanje bilo kakvih subvencija privredi. Zašto bi država plaćala nekom stranom investitoru da zaposli ljude, kada može smanjenjem poreza da stimuliše postojeće privrednike da otvaraju nova radna mesta”, pita Nenadić.

On kaže da korupcije može biti prilikom dodele subvencija, ali i pri ugovaranju investicije.

“Potreban je veliki oprez i javnost postupka. Obično se, međutim, pregovori s potencijalnim ulagačima vode iza zatvorenih vrata pa mi i ne znamo šta oni još dobijaju i šta za uzvrat daju”, ističe Nenadić.

Prema mišljenju Zorana Stojiljkovića, iz Agencije za borbu protiv korupcije, opravdano je pojačati subvencije u delove Srbije koji nisu atraktivni za dolazak kapitala i imaju lošu infrastrukturu. On podseća da su regionalne razlike u Srbiji ogromne i da dostižu odnos 1:9.

“Ali, unutar toga se ne sme manipulisati politički i voditi se usko političkim interesima. Ako se gradovi biraju transparentno, javno i prema jasnim kriterijuma, nećemo doći u situaciju da se pitamo zašto su subvencije otišle u Zaječar, a ne u Bor”, kaže Stojiljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: