Mreža: Loši odgovori o restituciji

Mreža za restituciju u Srbiji izrazila je nezadovoljstvo odgovorom Vlade Srbije na pitanja Evropske Komisije koja se tiču povratka oduzete imovine.

Izvor: B92

Subota, 29.01.2011.

12:15

Default images

U saopštenju Mreže za restituciju se navodi da su “neodgovorni pojedinci u Vladi i u ovako važnim dokumentima uspeli da svoje sebične lične i partijske interese, stave iznad interesa države i građana Srbije”.

Činjenica da u odgovorima na Upitnik nije pomenut rad Republičke Direkcije za restituciju, otežan rad nadležnih Komisija za povraćaj poljoprivrednog zemljišta, kao i otežan povraćaj imovine u postupcima deeksproprijacije, povraćaj neizgradjenog gradjevinskog zemljišta, predstavlja “skandalozni pokušaj prikrivanja osnovnih podataka o izvršenoj i tekućoj restituciji u Srbiji”.

Umesto da odgovore na samo jedno direktno pitanje o “nedoumicama o restituciji” i brojna druga indirektna pitanja o finansiranju političkih partija, državnoj imovini, lošoj privatizaciji društvene imovine, temama koje su povezane sa nedostajućom privatizacijom kroz naturalnu restituciju u Srbiji, odgovori na upitnik sačinjeni su na isti način kako se vlast odnosi prema svojim građanima.

“U proteklih mesec dana, suočeni smo sa totalnim ignorisanjem Rešenja Poverenika za informacije koji je naložio dostavljanje informacija o restituciji koje su od značaja za sve građane Srbije”, ističe se u saopštenju.

Javnost je i dalje uskraćena za informacije kako je nekoliko procenata današnje državne imovine, koje potražuju svi građani zajedno, dostiglo navodnu procenu od “preciznih”101 do čak 220 milijradi evra, ko su sve autori i šta je sve sadržano u navodnim studijama o mogućnostima restitucije.

Nedostaju informacije i o tome koliko zaista novca ode u budžet, kada neka opština ili javno preduzeće izda u zakup ili koristi državnu imovinu koja je nekada nacionalizovana, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: