Stranci: Ne dizati plate na Kosovu

Ambasadori sa zapada traže od visokog predstavnika Evropske unije na Kosovu Pitera Fejta da obustavi odluku o povećanju plata u javnoj upravi za 50 odsto.

Izvor: Beta

Subota, 29.01.2011.

12:13

Default images

Ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije su razgovarali sa Fejtom o odluci premijera Kosova Hašima Tačija da se plate u javnoj upravi povećaju za 50 odsto.

Ti zvaničnici predviđaju veliku budžetsku krizu ako se sprovede odluka o platama, te zahtevaju od Fejta da shodno ustavnim ovlašćenjima tu odluku stavi van snage.

Mediji na Kosovu pišu da su predstavnici petorke o problemu povećanja plata u upravi Kosova razgovarali i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda u Prištini.

Najglasniji protiv povećanja plata su bili predstavnici Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu.

Među ambasadorima zemalja "velike petorke" bilo je i onih koji smatraju da je Kosovo nezavisna država, te da treba da preuzme odgovornost za odluke koje donosi i za njihove posledice.

Prema izvorima dnevnika, MMF je upozorio da bi, ukoliko se Vlada Kosova ne bude pridržavala dogovora o povećanju plata za sedam do osam odsto, Kosovo moglo da ostane bez finansijske podrške od 200 miliona evra.

Procenjeno je da će povećanje plata u javnim službama za 50 odsto Kosovo koštati više od 100 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: