Protest bivših radnika u Rači

Oko 200 bivših radnika fabrike Zastava elektro iz Rače održali su protest ispred sedišta firme u zgradi skupštine opštine.

Izvor: Beta

Petak, 28.01.2011.

17:52

Default images

Oni protestuju jer im nisu isplaćena zaostala dugovanja od oko 40 miliona dinara.

Poverenik Saveza samostalnih sindikata u Rači Tomislav Veljković kaže da radnici izražavaju sumnju u legalnost prodaje imovine Zastave elektro koja je preostala nakon što je firmu kupila južnokorejska Jura prilikom druge privatizacije fabrike.

"Prodajom preostale imovine trebalo je da se do Nove godine namire dugovanja prema 285 radnika, što se nije dogodilo, a reč je o neisplaćenim dnevnicama za rad u inostranstvu i nepovezanom stažu u trajanju od pet meseci", istakao je Veljković.

On je naveo da je 307 bivših radnika Zastave elektro 5. januara predalo prijavu lokalnom MUP-u protiv vd direktora firme u restruktuisanju Sonje Veselinović koju terete za neregularnu prodaju preostale imovine.

"Sumnjamo da je 15 tona otpadne bakarne žice otkupila jedna jagodinska firma po 10 puta nižoj ceni, pa je prema našim saznanjima prihodovano umesto pet miliona dinara svega 400.000", rekao je Veljković.

On je kazao da radnici traže od nadležnih da utvrde istinu i najavio da će se radnici i narednog petka okupiti na protestu ispred sedišta firme.

Nekadašnji radnici Zastave elektro iz Rače odlučili su u maju 2010. godine, nakon dolaska novog vlasnika - kompanije Jura, da napuste fabriku uz otpremninu od 300 evra po godini staža.

Dogovorom sindikata i nadležnog ministarstva trebalo je da zaostala potraživanja budu namirena iz prodaje preostale imovine Zastave elektro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: