Nemoguć manji porez na zarade

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da manji porez na zarade u Srbiji zvuči suviše lepo da bi bio istinit.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.01.2011.

14:09

Default images

"Stigla je do mene informacija da su privrednici zainteresovani za pad fiskalnog opterecenhnja na zarade, ali to je suviše lepo da bi bilo istinito. Najviše što Srbija može sebi da dozvoli jeste prihodno neutralna poreska reforma", istakla je Dragutinović.

Prema njenim rečima, činjenica je da bi pad tih dažbina koje opterećuju poslodavce uticao i na smanjenje sive ekonomije, ali je činjenica i to da su rashodi u budžetu fiksni i ne menjaju se, navodeći kao primer plate, penzije, socijalna davanja i transfere opštinama.

"Dakle", navela je ona, moj odgovor je "Da, to je moguće, ali uz povećanje drugih poreza", objasnila je ona.

Radeći na reformi poreskog sistema minisarka Diana Dragutinović je u više navrata izjavila da će poreska reforma doneti smanjenje poreskog opterećenja na zarade i povećanje poreza na potrošnju. Međutim i tada je zastupala tezu, da je smanjenje poreza na zaradu nemoguće bez većeg PDV-a.

Deo stručne javnosti protivio se toj ideji, tvrdeći d a je takva reforma nemoguća bez reforme sistema socijalne zaštite.

Inače, daleko najveće opterećenje koje plaćaju privrednici je ono na ime poreza i doprinosa na zarade. Ovo opterećenje predstavlja fiksni trošak i iznosi u proseku 64 odsto neto zarade. Visoki porezi na zarade glavni su generator sive ekonomije, smatraju stručnjaci, i prepreka većem zapošljavanju građana.
Dragutinovićeva je navela i da se sada gotovo sigurno može reći da će prihodi u budžetu u 2011. biti veći za oko 10 milijardi dinara.

"Obično na osnovu dva meseca, decembra prethodne godine i januara naredne godine, mogu precizno da predvidim prihode koji će biti u 2011", navela je Dragutivnović.

"Gotovo sam sigurna da će biti bar nekih 10 milijardi više nego što smo planirali", rekla je ministarka i ocenila da "januar obećava da će kraj godine biti bolji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: