Kinezi odustali od FAP-a?

Pribojski FAP je izgleda sve dalje od strateškog partnerstva sa kineskom kompanijom „Don Feng”.

Izvor: Blic

Petak, 28.01.2011.

11:04

Default images

Optimistične naznake da će azijski automobilski gigant naći ekonomski interes da privatizuje preduzeće iz siromašne varoši iz Polimlja, koje opstaje isključivo uz finansijsku podršku države, izjalovile su se jer Kinezi ne žele da snose rizike zajedničkog poslovanja, već bi da svu odgovornost eventualno loše prodaje svale ne teret FAP-a.

Na osnovu memoranduma o razumevanju koji je potpisan sa „Don Fengom” krajem 2009. godine, dobar deo obostranih obaveza je definisan, prihvaćen i pripremljen za realizaciju, kaže Mirko Stojović, generalni direktor Fabrike automobila Priboj.

Između ostalog, „Don Feng” je prihvatio i zahtev FAP-a o dinamici osavremenjavanja proizvodnog programa, odnosno da zajednički proizvedena vozila imaju evro 5 motore kako bi našli prođu na zapadnom tržištu. „Međutim, zapelo je u pregovorima oko preuzimanja rizika poslovanja. Kinezi, kako sada stvari stoje, neće da prihvate da rizik prodaje snosimo zajednički, proporcionalno učešću u izradi delova za motorna vozila, već traže da FAP bude odgovoran za prodaju na domaćem i svim drugim tržištima. Za nas je to neprihvatljivo“, objašnjava Stojović.

„U nadi da će se Kinezi uskoro oglasiti, uporedo ispitujemo mogućnosti privatizacije od drugih evropskih i vanevropskih kompanija. Neke od njih su iz automobilske industrije, mada razmišljamo i o partnerstvu sa firmama koje nisu iz ove branše“, dodaje Stojović, ne želeći da otkrije imena koja se vode kao mogući budući partneri.

Od saradnje sa „Don Fengom” neće biti ništa, uveren je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

„Posle toliko čekanja, ne vidim Kineze kao strateškog partnera naše fabrike, iako im je ministar Mlađan Dinkić dao bolje uslove nego „Fijatu” u Kragujevcu. Ako se zna da „Don Feng” godišnje proizvede 900.000 vozila, a da je FAP od 1953. do danas proizveo 170.000 vozila, suvišno je pričati o značaju saradnje sa njima“, kaže Rvović.

Predsednik pribojske opštine priznaje da nekadašnji gigant jugoslovenske auto-industrije danas opstaje zahvaljujući novčanoj pomoći države. FAP, kaže on, preživljava na 30 miliona dinara koliko Vlada Srbije izdvoji mesečno za neto plate zaposlenih u pribojskoj fabrici.

„Država je ispala korektna, u suprotnom - bez njene podrške stao bi FAP, samim tim i Priboj u kome jedino neku proizvodnju ima „Poliester”. Drugog načina da fabrika opstane nema, bar dok se ne nađe strateški partner. A privatizacija FAP-a trgla bi iz mrtvila ceo kraj. Da bi se sklopio kamion potrebno je 3.000 komponenata. To znači da bi interes našla ovdašnja privreda, od „Sloge” iz Nove Varoši, „Livnice” iz Prijepolja do malih i srednjih preduzeća“, kaže Rvović.

Rade 40 kamiona za Vojsku

FAP trenutno izrađuje četrdesetak kamiona predviđenih ugovorom sa Vojskom Srbije. U pitanju je kontingent vozila za specijalne i specifične uslove eksploatacije.

„Vlada Srbije je nedavno produžila uredbu o subvencionisanju kupaca naših putnički vozila, kamiona i radnih mašina što predstavlja podsticaj boljoj proizvodnji. Taj program je 2010. dao zadovoljavajuće rezultate, pa se očekuje da ove, ako se reše neki od evidentiranih problema, rezultira boljim učinkom“, kaže direktor FAP-a Mirko Stojović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: