Naknada za vodu skuplja nego u EU

Proizvođači mineralnih voda Srbije saopštili su da od države zahtevaju smanjenje naknada za korišćenje voda za skoro četiri puta.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

09:42

Default images

Oni traže da se cena izjednači sa onom u Evropskoj uniji (EU), kako im proizvodnja ne bi bila ugrožena.

Proizvođači mineralnih voda navode da trenutno plaćaju naknadu za korišćenje voda u iznosu većem od 11 evra po kubnom metru, dok je u EU, najveća naknada te vrste iznosi tri evra po kubnom metru.

Predsednica Upravnog odbora tog udruženja Zorica Vukčević-Kljajić kaže da od septembra prošle godine nije uspeo nijedan pokušaj da se predstavnici proizvođača mineralnih voda sastanu sa predstavnicima vlade i Direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede kako bi se razgovaralo o visini tih naknada. Vukčević-Kljajić, koja je i direktorka operacija u "Knjaz Milošu", navela je da je u proteklih pet godina ta kompanija za naknade državi i lokalnoj samoupravi uplatila 20 miliona evra, što je trebalo da se iskoristi za obnavljanje i održavanje vodenih resursa, ali do toga nije došlo.

Ona istakla da ta sredstava nisu iskorišćena ni za obnovu i povećanje kapaciteta vodovoda u Aranđelovcu, čiju vodu "Knjaz Miloš" koristi u delu procesa proizvodnje.

Kako je ocenila, ukoliko se iznos naknade za korišćenje voda ne dovede na prihvatljiv nivo i time delimično poveća konkurentnost domaćih proizvođača, dolazak Srbiju velikih trgovinskih lanaca, poput nemačke Bile, mogao bi da znači uništavanje domaće industrije mineralnih voda, jer će tržištu biti ponuđena jeftinija voda stranih proizvođača.

Direktorka Poslovne zajednice proizvođača mineralnih voda Srbije Branka Šerović kazala je da je prošle godine naknada za korišćenje vode iznosila 1,2 dinara po litru, a da se ove godine očekuje povećanje od oko pet procenata, što će dodatno uticati na povećanje cena proizvoda.

Šerovićeva je kazala da je naknada u strukturi proizvodne cene vode učestvuje sa osam odsto po litru, "što je ogroman iznos i neizdrživ za proizvođače".

"Niko ne beži od plaćanja naknade, ali tražimo da to bude razuman iznos", rekla je ona, istakavši da u zemljama okruženja, ali i u EU takva vrsta naknade i ne postoji, već ponegde postoje koncesione naknade, koje su od jednog do tri evra po kubiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: