Dragutinović: Prosvetari nerealni

Zahtevi sindikata prosvete za dodatnih 20 milijardi dinara za povećanje plata u tom sektoru su u ovom trenutku nerealni za budžetske mogućnosti Srbije.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

09:36

Default images

To je izjavila ministarka finansija Diana Dragutinović, ističući da bi ispunjavanje tog zahteva značilo za 60 do 70 milijardi veću javnu potrošnju Srbije u odnosu na ono što je planirano budžetom, a što nije moguće finansirati u ovom trenutku.

"Čak i da je moguće finansirati to nije dobro jer je veća javna potrošnja za više od dva procentna poena. To bi bila najveća javna potrošnja u Evropi, da ne govorim o sigurno lošim makroekonomskim posledicama, uticaju na kurs, inflaciju i destabilizaciju privrede", ukazala je ministarka. Dragutinović je naglasila da "ne može samo jedan sektor društva dobiti na račun svih ostalih i ne može to da bude na štetu svih građana Srbije".

Ona je podsetila da je tokom prethodne i ove sedmice konstantno pregovarano sa predstavnicima sindikata, a u sredu je na pregovorima, pored nje i ministra prosvete Žarka Obradovića, bio prisutan i premijer Mirko Cvetković.

Prema njenoj oceni, vlada i ministarstva finansija i prosvete uputila su sindikatima prosvete "fer predlog" da u aprilu, kada se sagleda visina budžetskih prihoda od početka godine, bude razmotreno povećanje plata svim zaposlenima u javnom sektoru.

"Taj predlog jeste da se tokom aprila meseca, kada se završi prvi kvartal, i kada sagledamo da li su prihodi veći od onih koje smo planirali, a mi jesmo planirali konzervativno, da se u skladu sa budžetskim mogućnostima poveća zarada svim zaposlenima u javnom sektoru", navela je Dragutinović.

"U ovom trenutku, njihov zahtev je nerealan", zaključila je ona.

Generalni štrajk u oko 1.500 škola

U Srbiji je u oko 1.500 osnovnih i srednjih škola počeo generalni štrajk pošto je vlada odbila predloge sindikata da prosvetarima poveća plate.

U školama koje štrajkuju, zaposleni su obavezni da dođu u školu, učenici treba da budu u učionicama, ali nastavnici članovi sindikata neće držati časove. Generalni štrajk organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i sindikat Nezavisnost, dok će članovi Sindikata obrazovanja Srbije držati skraćene časove od 30 minuta. Prosvetni radnici, koji ne žele da učestvuju u štrajku, držaće časove i niko im ne sme to zabraniti niti im zbog toga pretiti.

Iz Ministarstva prosvete upozoravaju da je generalni štrajk nezakonit i da će prosvetni radnici snositi zakonske posledice, koja, pored ostalog uključuju i prestanak radnog odnosa.

Štrajkačni odbor, međutim, tvrdi da se u našoj zemlji krše međunarodne konvencije, koje predviđaju pravo na potpunu obustavu rada u školama, kao i da su na terenu prisutni pritisci, pretnje, inspekcije i policija.

Sindikati tvrde da će štrajk biti poput onoga iz školske 96/97 kada se mesecima nije išlo u školu i upozoravaju da su spremni da štrajkuju sve do ispunjenja zahteva.

Predstavnici Vlade Srbije poručili su predstavnicima sindikata prosvete da su njihovi zahtevi za dodatnih 20 milijardi dinara nerealni i da bi to dovelo do enormnog povećanja javne potrošnje, makroekonomske nestabilnosti i rasta inflacije.

Vlada je predložila predstavnicima četiri sindikata da se, u cilju unapređivanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti tokom 2011. godine isplate jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. godinu, i zaostale otpremnine zaposlenima u prosveti iz osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: