Dinkić opravdava Gorenje u Zaječaru

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisao je sa kompanijom Gorenje sporazum o izgradnji nove fabrike u Zaječaru.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

16:09

Default images

U fabrici će biti otvoreno 300 novih radnih mesta, a vrednost početne investicije je oko 2,9 miliona evra.

Dinkić je posle potpisivanja izjavio da je to prva prava velika investicija u Istočnoj Srbiji i izrazio uverenje da će ta slovenačka kompanija biti vesnik novih ulaganja.

Ministar je rekao da se Gorenje pokazalo kao jedan od najboljih investitora u Srbiji i podsetio da je ta firma uložila do sada u našu zemlju 50 miliona evra. On je istakao da je Gorenje na našem tržištu već više decenija i da građani Srbije imaju poverenja u proizvode te kompanije. Dinkić je najavio da bi već u martu trebalo da počne rekonstrukcija fabrike Porcelan, u kojoj će Gorenje raditi, a već na leto trebalo bi fabrika da bude otvorena i da se do kraja godine, u prvoj fazi, zaposli prvih 100 radnika. On je rekao da će se država, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, angažovati na obuci radnika, kao i na izgradnji nedostajuće infrastrukture.

Ministar je kazao da će se investicije Gorenja intenzivno razvijati u narednom periodu i izrazio očekivanje da će zahvaljujući tim ulaganjima biti uspostavljena ravnomernija spoljnotrgovinska razmena sa Slovenijom u budućnosti. On je podsetio da je već sada pokrivenost uvoza izvozom 85 odsto, a da je 2004. bila 45 odsto.

Dinkić se osvrnuo na investicije Gorenja u Valjevu i Staroj Pazovi ističući da je ta kompanija u Valjevo do sada uložila 30 miliona evra, a u Staru Pazovu 20 miliona.
Upitan zbog čega su subvencije po zaposlenom u Zaječaru mnogo veće nego u Valjevu, iako su ta dva grada na sličnom nivou razvijenosti, Dinkić je rekao da su za Valjevo odvojeni podsticaji 2006. i tada su subvencije bile niže.

"Kao resorni ministar, mislim da bi trebalo te podsticaje proširiti i na druge gradove u Srbiji koji imaju problema sa nezaposlenošću, ali upravo državni sekretar ministarstva finansija treba da odreši kesu i da pomogne da se taj cilj realizuje", kazao je Dinkić.

On je podsetio da je u maju prošle godine vlada proglasila Zaječar, Niš, Novi Pazar i Kraljevo za gradove od posebnog značaja i da su zbog toga podsticaji znatno uvećani.

Kada je reč o razvijenosti ta dva kraja, Dinkić je napomenuo da je stopa nezaposlenosti u Zaječaru 30 odsto, a u Valjevu 18 odsto.

On je rekao da će ove godine biti započeta rekonstrukcija magistralnog puta od Paraćina do Zaječara, i podsetio da je plan vlade da se izgradi auto-put od Paraćina do granice sa Bugarskom. Izgradnja fabrike Gorenje u Zaječaru neće ugroziti razvoj postojećih fabrika u Valjevu i u Staroj Pazovi, izjavio je Franjo Bobinac i dodao da će ta kompanija ravnomerno razvijati sve tri fabrike u Srbiji.

Bobinac je istakao da bi trebalo da "prestanu priče u medijima i sukob Valjeva i Zaječara, jer nisu produktivne i nameću utisak da je Gorenje u tom sporu kolateralna šteta", naglasivši da "gde Gorenje dođe tu i ostane".

On je podsetio da je Gorenje u Srbiji do sada zaposlilo 1.100 ljudi. "Do kraja ove godine u Zaječaru ćemo zaposliti 100 ljudi, a za dve do tri godine najmanje 300", rekao je on i dodao da je otvaranje fabrike u Zaječaru šansa i da se na ovom području razvije proizvodnja neophodnih komponenata koje će koristiti sve fabrike ove slovenačke kompanije.

Bobinac je napomenuo da će Gorenje ove godine zabeležiti promet vredan milijardu i po evra, od čega se 10 odsto ostvaruje u Srbiji, koja je za ovu kompaniju od strateškog interesa.

On je dodao i da razume napise u srpskim medijima, o rivalstvu Valjeva i Zaječara. "Sa stanovišta Gorenja, to je manje-više besplodna diskusija, jer će se Gorenje na sva tri mesta i dalje razvijati", kazao je Bobinac.

Đelić: Nisu ugrožena ulaganja Gorenja u Valjevu

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić kaže da otvaranjem pogona kompanije Gorenje u Zaječaru nisu ugrožena ulaganja te kompanije u fabriku u Valjevu.
"Najvažnije je da nijedna investicija ne bude na uštrb druge investicije", rekao je Đelić i naglasio da očekuje da se fabrika u Valjevu proširi. Đelić je naveo i da je veoma bitno da "akcija centralnih organa Srbije, ni na koji način ne obezvredi napore lokalnih samouprava".

Potpredsednik Vlade Srbije je kazao da je svaka svetska i renomirana kompanija, pa tako i slovenačko Gorenje, koja zapošljava u Srbiji 1.100 radnika i koja je do sada uložila 50 miliona evra, dobro došla u Srbiju.

On je podsetio da je Vlada Srbije prošle godine usvojila uredbu o gradaciji u iznosu subvencija stranim i domaćim investitorima, tako da se subvencije od opštine do opštine razlikuju, pa su one u mestima gde je zaposlenost veća niže, a tamo gde je nezaposlenost niža veće.

"Mi očekujemo da Valjevo isto bude pobednik, da ona fabrika koja postoji u Valjevu bude proširena, da dođe do dodatnog zapošljavanja tako da ni na koji način jedna investicija ne bude na uštrb budućnosti neke druge, nego da to svukupno obezbedi da Srbija ima više investicija i da se u raznim delovima naše zemlje formira sve više radnih mesta", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: