Protest taksista zbog "TX" tablica

Strukovno udruženje taksista Beograda SITAB traži da se obustavi izdavanje tablica sa TX oznakama i najavljuju štrajk 31. januara tim povodom.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

00:16

Default images

Iako većina taksista smatra da su nove registarske oznake efikasno sredstvo u borbi protiv taksista bez dozvole, u SITAB-u misle drugačije.

Zahtev za obustavu izdavanja posebnih tablica predstavnici ovog udruženja temelje na tome što, kako kažu, postoji nekolicina taksi vozača koji su dobili takve oznake, a da pri tom nisu beogradski taksisti.

"Kažu da izdavanjem novih tablica žele da sklone divlje taksiste sa ulica, a mi u SITAB-u već imamo podatke i fotografije trojice taksi vozača koji imaju te tablice, a sumnjamo da uopšte nisu sa teritorije Beograda. Kada sve proverimo, sačinićemo listu takvih i proslediti je vama i MUP-u. Vozila smo kupili kao i svako drugo fizičko lice, pa prema tome ne želimo da ona budu obeležena", kaže Stevan Blagojević, podpredsednik SITAB-a. Blagojević dodaje da je takav način obeležavanja u stvari potencijalna opasnost od pljačke. Prema njegovim rečima, svako taksi vozilo u sebi ima taksimetar i radio-stanicu, a sve to košta oko 1.000 evra. Taksisti koje on predstavlja navodno strahuju od krađe jer će lopovi lako zaključiti u kom vozilu ima, a u kom nema skupocene opreme.

U agencijama za registraciju vozila, ipak, ističu da to što tvrdi SITAB ne stoji jer, da bi dobio posebne tablice, osim prijave u Agenciji za privredne registre taksista mora da ima i dokaz o prebivalištu u Beogradu.

Inače, SITAB je već najavio novi protest i to u ponedeljak, 31. januara. Njihove zahteve u gradskoj upravi ne žele da komentarišu, posebno ne ovaj koji se tiče obustave izdavanja tablica sa TX oznakama jer smatraju da je to besmislica.

Sa druge strane, stav jakih taksi udruženja po ovom pitanju je poznat. Svi svesrdno podržavaju izdavanje TX tablica. U “Pink taksiju" tvrde da je neophodno da prođe određeno vreme kako bi se sudilo o novoj meri.

"Za sada se sve čini kao pun pogodak i ne vidim nijedan problem za legalne taksiste, ali bih ipak sačekao kraj ove godine, kada bi trebalo svi da prođu registraciju vozila", kaže Teodor Gaćeša, vlasnik “Pink taksija".

U udruženju “Beogradski taksi” ističu da će se novim tablicama legalni taksisti razlikovati od divljih. "Napokon će se videti ko želi da radi kao taksista na legalan način i ko je ponosan što se registarskom oznakom razlikuje na ulici od drugih vozača", priča Zlatan Zlatković, predsednik ovog udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: