OFPS: I muzika je nečije vlasništvo

Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) navodi da predstavnici Unije poslodavaca obmanjuju javnost iznošenjem neistina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.01.2011.

19:10

Default images

Neistine su, tvrdi OFPS, o visini naknada koje se naplaćuju od korisnika fonograma i te korisnike upućuju na nepoštovanje zakona.

"Svi oni koji su svoje nezadovoljstvo visokim naknadama iskazali protestom 'dan bez muzike' su korisnici fonograma koji moraju znati da je muzika nečije vlasništvo, da nije besplatna i da su za njeno korišćenje dužni da plate naknadu", navode u saopštenju.

Naknada za korišćenje fonograma nije previsoka, već je realna i usklađena sa naknadama koje se naplaćuju u zemljama koje imaju sličan bruto društveni proizvod kao Srbija.

Korisnicima se naknada čini visokom zato što ne ispunjavaju zakonsku obavezu prijave korišćenja fonograma, već čekaju da korišćenje konstatuju zastupnici na terenu OFPS-a.

To rezultira ne samo gubljenjem prava na popust od 33,3 odsto od iznosa naknade određenog tarifom, već i naplatom naknade sudskim putem, kada je ona uvećana za sudske troškove i kamate.

Prijavom korišćenja fonograma od korisnika, te ostvarivanjem prava na popust, naknada objektivno predstavlja neznatan trošak ugostiteljskim objektima, ali propuštanjem tog prava ona neminovno postaje neuporedivo viši izdatak, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: