Zalihe hrane blokiraju poskupljenja

Srbija mora da poveća svoje fondove prehrambenih proizvoda, kaže sekretar Udruženja za poljoprivredu Milan Prostran.

Izvor: B92

Subota, 22.01.2011.

12:56

Default images

On je rekao da su cene hrane u svetu usko povezane sa rastom cena nafte, ali da Srbija ima sreću što, za razliku od drugih, ima velike zalihe prehrambenih proizvoda.

Cene hrane u Srbiji ove godine porašće od 10 do 20 odsto, što je ipak mnogo manje od rasta cena tih artikala u svetu, ali Prostran kaže da je kupovna moć naših stanovnika manja, pa ih to mnogo više pogađa.

On je kazao da se veliki deo uljarica i šećera koristi za proizvodnju energenata, što je uslovilo i da cena šećera na svetskim berzama dostigne rekordnu cenu od 740 dolara po toni.

U svetu je velika potražnja i za pšenicom, kukuruzom i drugim osnovnim prehrambenim sirovinama, tako da se vlasnicima rezervi tih proizvoda u Srbiji nude veoma primamljive ponude da ih prodaju, kaže Prostran. On smatra da bi za poljoprivredu bilo loše da se zaustavlja izvoz, ali da bi pravo rešenje bilo da država značajno poveća otkup za svoje rezerve.

Samo veliki robni fondovi, mogu uticati na smirivanje cena na tržištu, kaže Prostran i dodaje da će cene prehrambenih artikala u narednih šest meseci zavisiti od cene energenata, ali i od klimatskih uslova, jer su poslednjih meseci velike vremenske nepogode doprinele njihovom izuzetnom rastu.

Prostran je rekao da ne očekuje da će u Srbiji rast cena hrane u narednim mesecima biti previsok, jer niska kupovna moć neće to moći da izdrži, ali da država treba da podstiče što veću poljoprivrednu proizvodnju i da formira što veće fondove hrane, jer je pitanje kako će se situacija u svetu dalje kretati.

Prostran je dodao da cene osnovnih proizvoda u Srbiji nisu veće od zemalja u okruženju, kako se ponekad iznose tvrdnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: