Parivodić: Izgubljeno 10 mlrd. evra

Sigurno smo propustili više od 10 milijardi evra stranih investicija od 2000. godine, kaže Milan Parivodić, bivši ministar za ekonomske odnose s inostranstvom.

Izvor: Blic

Subota, 22.01.2011.

00:11

Default images

On objašnjava da je razlog za to problem neregulisanih svojinskih odnosa, nereformisanosti administracije i slabosti pravnog sistema.

Na snazi je desetak zakona koji uređuju status nekretnina, a svi zajedno su nepotpuni, anahroni i međusobno neusklađeni, te zbunjuju ulagače, dodaje Parivodić.

"Da se ozbiljno radilo, restitucija bi bila završena, imali bismo novi svojinski zakonik i zakon o javnoj imovini, čime bi glavno usko grlo razvoja ekonomije bilo otklonjeno... Takvi propusti su razlog što loše živimo, a manje svetska ekonomska kriza", kaže Parivodić, vlasnik konsultanske kuće „Foreign Investors Services“. On dodaje i da je tvrdnja političara da je za sve kriva svetska ekonomska kriza - "poluistina".

"Kriza je pogodila zapad 2009. godine i u prvoj polovini 2010. godine, ali već sredinom prošle godine firme iz Nemačke, Austrije, Švajcarske bile su mnogo optimističnije, sa apetitom za ulaganje. U našem okruženju ima mnogo više apetita za ulaganje nego što mi stvaramo konkurentnih prilika da se te investicije ostvare. Poslednja potvrda da se ne radi kako treba jeste izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, koji su mnogi ozbiljni analitičari ocenili kao negativan", kaže bivši ministar.

Na pitanje zašto se odlažu restitucija i donošenje zakona o svojini, on odgovara da "građani mogu da čuju razne izgovore, kao, na primer, da je naturalna restitucija nemoguća jer je skupa, što nije tačno".

"Naturalna restitucija je za državu potpuno besplatna, a ona stvara zamajac za privredni razvoj jer iz državne svojine imovina prelazi u privatan sektor koji je mnogo agilniji, ubiraju se novi porezi - na promet, imovinu, prihod, koji do tada nisu naplaćivani", navodi on.

Parivodić naglašava da "restitucija ne kasni zbog racionalnih državnih razloga, već zbog iracionalnih uverenja i nelegitimnih interesa. Nije u interesu naroda da se restitucija ne sprovede, jer se time odlaže privredni razvoj Srbije i kalja njen politički i pravni ugled".

Objašnjavajući kome je sve to u interesu, Milan Parivodić navodi sledeći primer - "država proda hotel za tri miliona evra, a bivšem vlasniku kaže da će dobiti 300.000 evra za deset godina. Interes je prvo u transakciji, jer ja prodajem i ko zna kakve ću tu imati još koristi. Zatim, napuniću budžet sada i potrošiti te pare, a izdavanjem restitucionih obveznica zadužiću buduće generacije koje će vraćati dugove koje sam ja morao da vratim. Nije loše rešenje, zar ne? To je u istom dobrom duhu titoističkih vladara koji su zadužili našu generaciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: