Srbiju očekuje i poskupljenje gasa?

Dug Srbijagasa zbog kursnih razlika je 200 miliona evra i toliko košta vođenje socijalne politike, a tražimo način da gas ne poskupi, kaže Dušan Bajatović.

Izvor: B92

Petak, 21.01.2011.

14:08

Default images

Eventualno poskupljenje gasa zavisiće od kretanja kursa dinara u odnosu na dolar, rekao je generalni direktor Dušan Bajatović.

Bajatović je naveo da je gas poskupeo sa 377 dolara za 1.000 kubika na 384 dolara, što "nije mnogo", ali je vrednost te valute u odnosu na prošlu grejnu sezonu povećana za 28 odsto na tržištima deviza.

On kaže da je cena gasa na tržištu u Srbiji 19 odsto niža nego što bi trebalo da bude za tarifne kupce i dodaje da Srbijagas pregovara sa Vladom „kako bismo pronašli rešenje da ne dođe do poskupljenja gasa, što zavisi od kretanja kursa dinara".

Čelnik Srbijagasa je kazao da se u proseku fakture plaćaju tom preduzeću 300 dana od dana isporuke, što je najveći problem za kompaniju.

Gubici Srbijagasa su, prema Bajatoviću, najviše stvoreni upravo zbog kursnih razlika, a ne toliko zbog visokih cena gasa na svetskom tržištu.

"Gubici Srbijagasa po osnovu kursnih razlika za poslednje tri godine iznosiće do kraja ove grejne sezone oko 200 miliona evra" rekao je Bajatović i primetio da je "toliko koštalo vođenje socijalne politike".

Bajatović je rekao, takođe da će potrošači u Srbiji i dalje u dva dela plaćati račune za gas, odnosno 62,3 odsto računa treba da plate odmah, a ostatak tek za šest meseci.

"Nije tačno da je Srbijagas promenio svoju odluku o fakturisanju gasa u dva dela. Mi i dalje fakturišemo svim distributerima isto, a samo se jedan potrošač iz Beograda - Beogas nije izjasnio do kraja prošle godine da želi nastaviti sa tom praksom", naglasio je Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: