Branku Jociću dve godine zatvora

Branko Jocić, bivši direktor Puteva Srbije, osuđen je na dve godine zatvora zbog falsifikovanja dokumentacije i prekoračenja budžeta od 198 miliona evra.

Izvor: B92

Petak, 21.01.2011.

00:16

Default images

Jocić je za falsifikovanje dokumentacije dobio godinu i po dana, dok je za prekoračenje budžeta osuđen na sedam meseci, pa je izrečena ukupna kazna od dve godine.

Portparolka Prvog osnovnog suda Ivana Ramić kaže da je presuda izrečena u prvostepenom postupku a i okrivljeni i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Branko Jocić, bivši direktor Puteva Srbije koji je ovu dužnost obavljao kao kadar Nove Srbije, bio je optužen da je prekoračio budžet preduzeća za oko 200 miliona evra. Optužnica je, između ostalog, teretila Jocića da je falsifikovanjem dokumentacije umanjio ukupan iznos potrošenih sredstava u 2004. za oko 12,5 miliona evra, u 2005. za oko 86 miliona, a da je u 2006. budžet „Puteva Srbije" „probio" za 100 miliona evra. Jocić je sve vreme suđenja koje je počelo u julu 2009. negirao optužbe. "Sve što sam radio, radio sam po zakonu" i rekao je Jocić i naveo da je kompletnu dokumentaciju o sredstvima utrošenim na neplanirane situacije dostavio MUP-u Srbije, kao i da je za sve poslovne poteze u preduzeću imao saglasnost tadašnjih resornih ministara i Vlade Srbije.

On je kazao da je direktno kontaktirao sa tadašnjim ministrom za kapitalne investicije i šefom njegove stranke Velimirom Ilićem, ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, a preko nadležnih službi i sa ministrom za ekonomske odnose sa inostranstvom Milanom Parivodićem.

"Bio sam zadužen za održavanje i rehabilitaciju putne mreže, a ne za nabavljanje sredstava iz budžeta. Prilikom veštačenja nisu uzeta u obzir sredstva za neplanirane situacije - poplave, klizišta ili mostove", rekao je tada Jocić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: