Boing opet odložio "drimlajner"

Boing je ponovo odložio isporuku najnovijeg aviona 787 "drimlajner", najavljujući da bi najranije mogao biti predat kupcima na korišćenje u julu 2011.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.01.2011.

08:21

Default images

Prvobitno je bilo predviđeno da američki gigantski proizvođač aviona taj model poćne da isporučuje kupcima još 2008. godine.

Kompanije je nedavno saopštila da će isporuke početi narednog meseca, s bezmalo tri godine zakašnjenja, ali je posle izbijanja vatre na motoru 787 u novembru obustavljen probni let, zbog čega je došlo do najnovijeg, sedmog odlaganja.

Boing očekuje da će prva isporuka novog aviona početi tokom trećeg tromesečja ove godine, što znači između jula i do kraja septembra. Novi rok biće ispoštovan ako se, u međuvremenu, ponovo ne desi nešto nepredviđeno, navela je kompanija.

Uprava kompanije smatra da najnovije odlaganje isporuke "neće imati materijalne posledice" na finansijske rezultate Boinga za 2010. godinu. Međutim, problem sa "drimlajnerom" ozbijno je ugrozio reputaciju kompanije, ocenjuju stručnjaci.

Boing je računao da će biti u stanju da do kraja 2013. godine svakog meseca izradjuje 10 "drimlajnera", budući da je stiglo 850 porudžbina za taj energentski štedljivi avion.

Zbog kašnjenja sa izradom, Boing je dobio veliki broj otkaza već poručenih aviona i zaostao u trci sa evropskom Erbasom, čiji će najnoviji avion A350, direktna konkurencija "drimlajneru", ući u upotrebu 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: