Soroš: Ugrožen opstanak evrozone

Prestrogi uslovi za odobravanje stabilizacionih kredita finansijski oslabljenim članicama zone evra povećavaju rizik od socijalnih nemira, kaže Džordž Soroš.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2011.

08:09

Default images

On kaže da tako ugrožavaju i opstanak jedinstvene evropske valute.

Soroš je ukazao da sadašnja finansijska kriza u zoni evra ne može biti rešena samo odobravanjem stabilizacionih kredita vladama članica koje su zapale u tešku ekonomsku situaciju, već, uporedo sa tim, treba da bude uvećan kapital privatnih banaka u zoni evra.

Stabilizacioni fondovi treba da budu korišćeni ne samo za pomoć vladama, već i za popunjavanje kapitala banaka, rekao je taj američki milijarder i investitor i dodao da bi to bilo efikasno korišćenje finansijskih resursa.

On smatra da bi "bilo bolje uliti kapital u banke što je pre moguće i učiniti to na nivou cele evrozone, u okviru jedinstvenog opšteevropskog programa, a ne da svaka članica deluje pojedinačno".

Soroš se takođe založio za sniženje kamatnih stopa po kojima se odobravaju krediti iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost.

"Previše strogi uslovi, postavljeni Irskoj i Grčkoj, neće dozvoliti tim malim zemljama da povećaju svoju konkurentnost u odnosu na velike industrijalizovane zemlje", ukazao je taj finansijer.

On je upozorio da pravu pretnju evru predstavljaju sadašnji prestrogi stabilizacioni programi koji mogu izazvati socijalnu napregnutost i duboki politički raskol unutar evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: