Dinar u 2010. oslabio za 9,1 odsto

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da je u 2010. godini dinar prema evru nominalno oslabio za 9,1 odsto, a realno za oko dva odsto.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.01.2011.

19:08

Default images

Šoškić je podsetio da je poslednjih meseci kurs dinara relativno stabilan ističući da je jačanje domaće valute u decembru i januaru rezultat više faktora.

On je precizirao da je na jačanje dinara uticalo povećanje referentne kamatne stope, pad premije rizika zemlje, kao i emisije trezorskih zapisa indeksiranih u evrima, koja je povećala tražnju banaka za dinarima.

Guverner je napomenuo i da je u 2010. godini NBS bankama neto prodala 2,33 milijarde evra, i da je pored prodaje deviza na međubankarskom tržištu, sprečavala preveliko dnevno jačanje dinara kupovinom deviza.

Šoškić je naglasio i da je tokom 2010. nastavljen rast plasmana banaka u Srbiji, zasnovan pre svega na domaćim izvorima finansiranja, a devizna štednja stanovništva u prethodnoj godini povećana je za dodatnih 1,1 milijardi evra.

On je naveo i da bi trebalo postepeno smanjivati obim subvencionisanih kredita, u skladu sa dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom, tako da se klijenti banaka u budućnosti dominantno zadužuju po tržišnim uslovima.

Bruto problematični krediti u novembru 2010. su iznosili 17,4 odsto, a tokom prošle godine rast učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima bio je znatno sporiji nego 2009. godine, ukazao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, bankarski sektor Srbije prednjači kako po visini kapitalizovanosti, tako i po nivou pokrivenosti problematičnih kredita, što obezbedjuje stabilnost banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: