Novi cenovnici stižu svaki dan

U prehrambene prodavnice u Srbiji svaki dan stižu novi cenovnici sa višim cenama, pre svega ulja i šećera, a ponegde i brašna.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2011.

16:47

Default images

Direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović kaže da joj nije poznato da li je cena jestivog ulja u prodavnicama "otišla gore ili nije".

Ona je dodala da je sirovina "ne duplo, nego više nego duplo skuplja nego pre godinu dana".

"Cena sirovine 2009. godine bila je niska i iznosila je 175 evra po toni, dok je sada cena (suncokreta roda 2010) iznosila skoro 400 evra po toni", kazala je ona. Kada je reč o količinama te osnovne životne namirnice na domaćem tržištu, Čurovićeva je naglasila da je rod suncokreta u Srbiji u 2010. godini bio sličan rodu kao godinu pre i da će ulja biti dovoljno.

"Nije neka velika proizvodnja, ali koliko smo mala zemlja, imamo i viška proizvoda, tako da sa te strane nema nikakvih bojazni - ulja će biti dovoljno ne samo za naše tržište, već i za izvoz", istakla je Čurović. U Srbiji se inače, godišnje troši oko 100.000 tona ulja, a proizvodnja domaćih uljara iznosi oko 130.000 tona.

Predsednik Pokreta potrošača Beograda Petar Bogosavljević kaže da je uspostavljen mehanizam promene kursa dinara, rasta cena i primanja stanovništva, gde je stopa rasta primanja stanovništva neuporedivo manja u odnosu na ono što su projektovane stope rasta infalacije, u situaciji koja je za potrošača izuzetno nepovoljna.

"Ušli smo u jednu fazu koja je dodatno opterećena i odlukama koje donose proizvođači i trgovci, koji nastoje da zahvate maksimum koji mogu da izvuku od potrošača, ne vodeći računa o ekonomskim posledicama, odnosno o izuzetno smanjenoj kupovnoj moći potrošača, koju imamo već 20 meseci", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, ove cene su novi udar, a ozbiljan problem je u tome što vlada i donosioci oduka nisu sagledali ukupne negativne posledice koje ćemo imati u narednom periodu, a više je nego sigurno da se projektovane stope rasta i inflacije i promene kursa dinara neće održati.

Ulazimo u jednu izuzetno kritičnu godinu, koja će imati dramatične ekonomske posledice po interese zemlje, a već nekoliko godina ukazujemo na neodržive razlike u cenama sa zemljama u okruženju i nekim evropskim zemljama, sa stanovišta troškova proizvodnje tih artikala, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: