Cvetković: Akcize kako kaže EU

Ukoliko Evropska unija oceni da povećanje akciza na gorivo nije u skladu sa SSP-om, odluka o povećanju će biti izmenjena, kaže Mirko Cvetković.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 19.01.2011.

16:39

Default images

Premijer je kazao da ministarstvo finansija očekuje odgovor na dopis koji je dostavilo kancelariji Evropske komisije u Beogradu o tome da li je povećanje akciza u skladu sa Sporazumom o pridruživanju.

"Ukoliko dobijemo odgovor da je povećanje akciza u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju akcize ostaju, ukoliko dobijemo odgovor da nije u skladu po hitnom postupku će odluka o povećanju akciza na gorivo biti izmenjena", rekao je Cvetković.

Evropska unija je prigovorila Srbiji zbog usvajanja dvojnih akciza na domaće i uvozno gorivo, posle čega je Vlada Srbije zatražila zvanično tumačenje Evropske komisije i izrazila spremnost da ih usvoji. Da će akcize biti onakve kako kaže EU, potvrdili su i u Ministarstvu energetike.

Državni sektretar Ministarstva energetike Dušan Mrakić kaže da će se potpuno pridržavati odluke Evropske komisije, ali i dodaje da su u ministarstvu duboko uvereni da je naša akcizna politika u skladu sa EU direktivom.

“Direktiva EU u jednom članu kaže da je najvažnija stvar da se propiše najmanji deo akcize i mi smo propisali nešto iznad minimalnog, a drugi argument je da smo akcize razdvojili prema kvalitetu, a ne prema poreklu. Gorivo D-2 je znatno jeftinije od evrodizela, jer smo vodili računa o poljoprivredi i industriji, ali i o voznom parku koji je star 12 do 15 godina”, objašnjava on.

Kako ističe, evrodizel koji proizvodi NIS i koji se uvozi ima isti kvalitet i ima istu cenu.

Mrakić, međutim, naglašava da je država i dalje vlasnik 49 odsto akcija NIS-a i da je u obavezi na osnovu sporazuma sa Rusijom i zakona koji je usvojila skupština da sve do kraja modernizacije NIS-a do kraja 2012. godine ne otežava uslove poslovanja naftne industrije.

“U okruženju imamo puno rafinerija i interes svih tih kompanija koje imaju rafinerije je da plasiraju gorivo na naše tržište, što je sasvim normalno, ali je i naš interes da naša kompanija plasira svoj proizvod na domaće i inostrano tržište i mi ćemo smanjiti trgovinski deficit ako naše rafinerije što pre osposobimo za što bolji kvalitet”, dodaje Mrakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: