TENT ucenjuje obustavom rada

Predstavnici sindikata Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) najavili su da bi se štrajk zbog neizmirenih dugova za smenski rad mogao završiti i obustavom rada.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2011.

13:16

Default images

Štrajk bi trebalo da počne 1. februara, a iz sindikata TENT-a ističu da su spremni i na pregovore sa poslovodstvom.

Predstavnici sindikata su precizirali da će u štrajk stupiti najverovatnije tri dela TENT-a i to proizvodnja "A" na TE "Nikola Tesla A", sa šest blokova, zatim proizvodnja "B" sa dva bloka i železnički transport.

Predstavnik Sindikata TENT-a Dragoslav Ljubičić naglasio je da će oblik štrajka ostati "tajna štrajkačkog odbora" i biti organizovan tako da "poslodavca najviše zaboli".

Ljubičić je istakao da konkretan iznos dugovanja zaposlenima na ime smenskog rada treba da utvrdi finansijska služba.

On je naveo da iz Elektroprivrede Srbije postoji poziv na pregovore, ali tako da oni dođu sa ponuđenim rešenjem. Sindikalci ističu da će "istrajati u svojim potraživanjima".

"Mi jedino tražimo poštovanje zakonskog minimuma, što je 26 odsto dodatka za smenski rad od osnovice", kazao je on.

Predsednik štrajkačkog odbora TENT-a Dejan Kojić rekao je da je povećanje od dva odsto za rad u smeni važilo od 2002. do 2006. godine, kada je stavljen van snage poseban kolektivni ugovor kojim je to definisano.
"Povećanje od pet odsto dobili smo u januaru prošle godine, kada smo bili u štrajku, što je trebalo da bude prelazno rešenje dok se ne reši nedostajući deo do 26 odsto", objasnio je Kojić.

Skupština sindikata TENT-a donela je u utorak odluku o stupanju u štrajk, zbog neizmirenih dugova za smenski rad, ostvarivanja prava iz člana 108. uvećanja zarade od najmanje 26 odsto.

TENT proizvodi 50 odsto ukupne proizvodnje struje u Srbiji i u 2010. godini je imao 1.934 zaposlena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: