Kina smanjila vlasništvo duga SAD

Kina, najveći kupac obveznica američkog ministarstva finansija, smanjila je u novembru svoje vlasništvo posle četiri meseca povećanja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.01.2011.

08:10

Default images

Kinesko vlasništvo američkih vladinih obveznica opalo je u novembru 1,2 odsto, na 895,6 milijardi dolara, navedeno je u saopštenju ministarstva finansija.

Ukupno strano vlasništvo američkog vladinog duga je, međutim, povećano 0,9 odsto, na 4,35 biliona (hiljada milijardi) dolara, što govori da su druge zemlje i dalje zainteresovane za američki dug.

Od ukupnog stranog vlasništva, 2,82 biliona dolara, ili oko dve trećine, je u rukama stranih vlada i centralnih banaka.

Strana tražnja američkog vladinog duga je od ključnog značaja za zadržavanje američkih kamatnih stopa na niskom nivou.

Ukoliko bi SAD morale da finansiraju svoj celokupan dug na domaćem tržištu, to bi podiglo američke kamatne stope ne samo za federalnu vladu, već i za američke kompanije i potrošače, što bi usporilo rast američke ekonomije u vreme kada Uprava federalnih rezervi nastoji da zadrži kamatne stope na niskom nivou radi podsticanja ekonomije.

Američke vladine obveznice se smatraju najbezbednijom investicijom na svetu, s obzirom da vlada SAD nikada nije kasnila sa otplatom duga, mada bi se to moglo promeniti u nekoliko sledećih meseci.

SAD će na proleće dostići cilj federalnog duga od 14,3 biliona dolara. Republikanci, koji kontrolišu Predstavnički dom u američkom Kongresu, ukazuju da će se usprotiviti povećanju cilja duga, sem ukoliko to ne bude propraćeno znatnim kresanjima vladinih izdataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: