Škundrić: Višak u EPS, nema otkaza

Ministar Petar Škundrić je rekao da očekuje da će korekcija cena struje biti najverovatnije 1. marta i da "misli da će biti na nivou jednokratnog povećanja".

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

20:49

Default images

"Cene su uvek predmet pažnje javnosti što je sasvim razumljivo. činjenica je da je cena struje u Srbiji najniža u Evropi", kaže Škundrić i dodaje da se sa promenom cene električne energije cena kompanije značajno menja.

"Ako cena struje poraste za 10 procenata, vrednost kapitala EPS-a može da se poveća za milijardu evra", objašanjava on. Škundrić kaže da "kada je reč o restrukturiranju EPS-a od tog procesa ne možemo odvojeno posmatrati činjenicu da bi neke svetske kompanije želele da kupe deo ili ceo EPS u stanju u kakvom je sada kako bi prošle što jeftinije". On dodaje i da nije isto da li ćemo vršiti restrukturiranje sa cenom od 4,5 evrocenta po kilovat satu ili sa cenom od osam evrocenti.

"Oni koji pod restrukturiranjem podrazumevaju otpuštanje jesu u pravu, ali mi u ovom trenutku zaista nemamo gde da zaposlimo te radnike", kaže ministar. On priznaje da je činjenica da ako se EPS poredi sa razvijenim kompanijama iste veličine ima višak zaposlenih.

"Međutim, u ovoj situaciji ko bi mogao na sebe da preuzme tu vrstu odgovornosti, da otpusti te ljude i kaže baš me briga na primer za 10.000 porodica u Srbiji? I ti ljudi moraju da žive", kaže on.

Škundrić dodaje da bi bila druga stvar bila da je cena struje visoka zbog toga što EPS ima toliko radnika, ali naglašava da to nije slučaj jer je ta struja dvostruko ili trostruko jeftinija od one koju proizvode kompanije iste veličine koje imaju upola manje radnika.

"Po nekoj dinamici mi ćemo smanjivati broj zaposlenih u EPS-u ali samo tako što ćemo im istovremeno pružiti priliku da nađu posao na nekom drugom mestu i obezbede egzistenciju svojim porodicama", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: