Uskoro uredba o stambenim kreditima

Svi građani koji su podneli zahtev za subvencionisani stambeni kredit tokom prošle godine biće rešavani po uslovima koja su važili na dan podnošenja zahteva.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

18:30

Default images

U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) kažu da je Uredba o subvencionisanim stambenim kreditima završena i da se očekuje da ona uskoro i zvanično stupi na snagu.

U NKOSK dodaju da je dinamika obrade zahteva mesec dana, dok u slučaju nepotpune dokumentacije procedura može da potraje i duže. Kada je reč o proceduri za dobijanje subvencionisanog stambenog kredita isto kao i za komercijalne stambene kredite, celokupna procedura se završava na šalteru banke.

Potrebno je obratiti se direktno nekoj od banaka koje učestvuju u Programu i kod neke od njih podneti zahtev za kredit, zajedno sa zahtevom za subvenciju. Korisnik kredita nema nikakav kontakt ni sa NKOSK ni sa Ministarstvom finansija.

U Korporaciji podsećaju da su ovi stambeni krediti popularno nazvani krediti za mlade, jer za njih mogu da konkurišu osobe do 45 godina starosti.

U ovoj instituciji odgovaraju da se ti krediti ne odnose isključivo na bračne parove, već da korisnik može biti svako ko je državljanin Srbije sa prebivalištem na teritoriji naše zemlje, a ispunjava uslove za dobijanje zajmova koje utvrđuje banka.

Korisnik kredita ne može da bude stariji od 45 godina u momentu prijema zahteva za osiguranje stambenog kredita, rok za otplatu je najviše 30 godina, a starosna granica je 70 godina zivota za otplatu poslednje rate kredita.

Onaj ko konkuriše za kredit, odnosno njegov bračni dug, ne sme da poseduje u vlasništvu stambeni objekat, a takodje korisnik kredita kao i njegov bračni dug ne mogu da imaju stambeni kredit u korišćenju, osim kredita za adaptaciju.

Uslov je i da mesečna zarada, odnosno plata, ne prelazi maksimalan neto iznos od 120.000 dinara po korisniku kredita, odnoso bračnog druga korisnika kredita.

Kako bi se stekla što bolju slika o tome kakvi sve krediti postoje na tržištu i kakvi su uslovi njihovog odobravanja, preporuka je da se svi zainteresovani informišu bar kod nekoliko poslovnih banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: