Bugarin: Izvozu treba pomoć države

Za podsticajno finansiranje srpske privrede potrebno je što hitnije osnovati razvojnu banku, kaže predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2011.

09:36

Default images

Ona bi pod mnogo povoljnijim uslovima ponudila kredite za razvoj, umesto kredita koji imaju lihvarske kamate, izjavio je on.

"Kamate koje sada nude komercijalne banke apsolutno nemaju razvojnu komponentu, sem podsticajnih, subvencionisanih kredita koje daje Vlada Republike Srbije, a čiji će intenzitet biti mnogo manji nego prethodnih godina", rekao je Bugarin.

On smatra da je koncept koji je Vlada Srbije ponudila kao strategiju "Srbija 2020" podrazumeva razvoj srpske privrede i industrije koja se oslanja na povećanu proizvodnju razmenjivih dobara, što nije bio slučaj u prethodnih deset godina i da je zbog toga potrebno pomoći privredu u najširem smislu, pogotovo onu koja je orijentisana na izvoz.

Privredne grane koje imaju perspektivu u povećanoj inostranoj tražnji treba i država da pomogne, smatra Bugarin, prvenstveno poljoprivredu koja i inače ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, zatim energetiku, informacione tehnologije, koje beleže uzlaznu liniju, građevinsku, tekstilnu, drvno-prerađivačku i industriju nameštaja.

"Ukoliko ne budemo podsticali i razvijali srpsku privredu namenjenu izvozu, nećemo sigurno imati onaj trend koji planiramo da ostvarino strategijom Srbija 2020", rekao je Bugarin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: