Bez znatnijeg pojeftinjenja goriva

U 2011. godini se ne može očekivati znatnije sniženje cena goriva, s obzirom na očekivani rast cena sirove nafte na svetskim berzama.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 13.01.2011.

17:35

Default images

Teško je očekivati pojeftinjenje i zbog neorganizovanosti i nespremnosti učesnika na srpskom naftnom tržištu za njegovu liberalizaciju.

Profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Sokolović kaže da prognoze, što se tiče sniženja cena goriva, nisu optimistične pre svega zbog toga što se u ovoj godini se ne mogu očekivati veće oscilacije i pad cena nafte na svetskom tržištu.

Ističući da je nezahvalno prognozirati cene na samom početku godine, Sokolović je dodao da se, prema svim dostupnim analizama, očekuje da će se ona na svetskim berzama kretati u 2011. oko 100 dolara za berel. On je ocenio da, bez obzira na početak primene liberalizacije tržišta naftnih derivata u Srbiji, prve reakcije pokazuju da je to tržište u našoj zemlji neorganizovano i da se pokazuje da je spremnost učesnika za ono što liberalizovano tržište donosi bila samo teorijska, a ne i praktična.

"Godinama se govori o liberalizaciji tržišta, a pokazuje se da učesnici u stvari nisu spremni za liberalizaciju", napomenuo je on, ali i dodao su maloprodajne cene derivata u Srbiji u ovom trenutku među najnižima u regionu i da su one sada niže jedino u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na pitanje šta je trebalo uraditi da bi učesnici spremno dočekali liberalizaciju, Sokolović je odgovorio da je važno u kojim aranžmanima kompanije na tržištu nabavljaju naftne derivate, da li su to spot ili dugoročni aranžmani sa proizvođačima.

Bez konsultacija o akcizama na gorivo

Komisija za zaštitu konkurencije je saopštila da nije bila konsultovana prilikom donošenja Zakona o izmenama Zakona o akcizama i najavila da će svoje mišljenje o tome dostaviti nadležnima. Podsećajući da je Komisija 2010. godine počela analizu tržišta, uvoza, prerade, veleprodaje i maloprodaje nafte i derivata nafte, Komisija u saopštenju navodi da će rezultate dostaviti javnosti, ali ne precizira kada.

"Ukoliko analiza ukaže na postojanje povreda konkurencije, ili postojanje drugih okolnosti koje imaju negativan uticaj na konkurenciju, Komisija će u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve potrebne mere", kaže se u saopštenju.

U Srbiji su od 1. januara povećane akciza na gorivo. Akciza na litar benzina "evropremijum" je povećana za 4,8 dinara, za litar "evrodizela" za 6,6 dinara, na D2 za 4,6 dinara, a na bezolovni benzin "BMB 95" akciza je skuplja za 30 para.

Zbog povećanja akciza gorivo je poskupelo, iako se očekivalo da će pojeftiniti posle liberalizacije tržita 1. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: