Dragin: Striktna zabrana GMO hrane

Ministarstvo poljoprivrede striktno primenjuje zabrane koje se odnose na genetski modifikovanu (GMO) hranu, izjavio je resorni ministar Saša Dragin.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

17:08

Default images

On je podsetio da je Zakonom o genetski modifikovanim organizmima zabranjen uzgoj, promet i korišćenje GMO hrane i ne postoji drugi zakonski akt koji reguliše ovu oblast.

"Ovo ministarstvo je veoma striktno po tom pitanju, štiteći pre svega zdravlje građana Srbije", rekao je ministar Dragin.

„Naša politika je očuvanje i afirmacija Srbije kao zemlje u kojoj se proizvodi zdrava hrana i od nje ne nameravamo da odstupimo", naveo je Dragin. Reagujući na "nejasnoće, špekulacije i neproverene informacija koje su se pojavile u javnosti", on je kazao da je zakonska regulativa Evropske unije u oblasti poljoprivrede izuzetno dinamična materija, podložna stalnim promenama.

"Srbija je do sada jedino dobila sugestije da u Zakon o GMO unese promenu kojom će se definisati postojanje stručnog tela koje će još efikasnije nadzirati ovu oblast", ukazao je Dragin.

"Želeo bih da podsetim da ni u jednoj evropskoj zemlji nije dozvoljena upotreba genetski modifikovane hrane", naveo je Dragin.

On je podsetio da je oblast genetski modifikovanih organizama u Srbiji regulisana važećim Zakonom o GMO, koji je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo tokom njegovog mandata, a usvojen je 29. maja 2009. u parlamentu.

Ekološki pokret Novi Sad optužio je juče Dragina da je "obmanuo javnost neistinitim tvrdnjama da u Srbiji nema genetski modifikovane hrane".

Prema njihovim navodima, celokupna javnost je upoznata sa tim da je MK Grupa od 2007. godine "zvanični uvoznik genetski modifikovanog semena i herbicida od (američke) Monsanto korporacije na osnovu javno potpisanog ugovora od 16. maja te godine".

Kompanija MK Grupa odbacila je u utorak, kao neosnovane, tvrdnje da je sa američkom kompanijom Monsanto sklopila ugovor o uvozu genetski modifikovanog semena rataskih kultura i naglasila da uvoz za domaće tržište obavlja u skladu sa važećim propisima Republike Srbije, koji zabranjuju uvoz genetski modifikovanog semena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: