Bez penzija možda 300.000 građana?

Poslodavci uopšte ne uplaćuju doprinose za čak 300.000 zaposlenih u Srbiji, a za još 600.000 ih uplaćuju neredovno ili na minimalac, kaže Đuro Perić.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 13.01.2011.

00:12

Default images

Perić, bivši predsednik Upravnog odbora Fonda PIO i predsednik Saveza penzionera Srbije, tvrdi da će posledica biti to da ovi ljudi neće moći da ostvare pravo na penziju.

"Među neplatišama je najviše privatnika, mada ima i državnih preduzeća. Izbegavanje uplata doprinosa ili njihova neredovnost jedan je od ključnih problema ove države", kaže on.

"Dok je uplate kontrolisao Fond PIO, kontrola uplata je bila efikasna i zarada nije mogla da se uplati bez doprinosa. Sada smo došli u situaciju da nam dug po tom osnovu od 2005. godine dostigne 170 milijardi dinara", upozorava Perić. Država zbog toga mesečno gubi minimum milijardu dinara. Direktorka Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Dragana Kalinović navela je da poslodavci duguju 170 milijardi dinara za neuplaćene doprinose za socijalno osiguranje. Ona kaže i da najveći deo ovih para duguju firme koje "nisu naplative".

"Na osnovu izveštaja Poreske uprave jasno je da su većinu duga napravila preduzeća koja su u stečaju ili su u procesu privatizacije ili nekom reprogramu, a od njih se, ni po zakonu, ne može uzeti novac. Samim tim, mali je procenat naplativosti duga, a nije teško zaključiti koliki je to gubitak za Fond", kaže ona.

Urednica portala Penzijainfo.rs Anđelka Jekić podseća da je od 1. januara 2010. trebalo da zaživi pravilo po kojem niko ne bi mogao da podigne novac za plate ako nije uplatio doprinose, ali se to nije dogodilo.

"Posle donošenja Zakona o vezivanju staža iz 2005. godine, zaposlenima u firmama koje nisu plaćale doprinose priznato je više od pola miliona godina radnog staža, ali, kako se pokazalo, na teret poreskih obveznika. Mnogi ni posle toga nisu plaćali doprinose, pa je 2009. usledilo novo vezivanje staža. Da li to znači da se ova vrsta finansijske nediscipline isplati? A, po zakonu, neplaćanje doprinosa je krivično delo", kaže Jekićeva.

Ona smatra da bi trebalo objaviti spisak neplatiša. "Naši propisi ne dozvoljavaju da se objavi spisak dužnika, mada iz MMF ne vide razloga za to. A pitanje je da li bi taj spisak bio toliki kada bi se sa njega skinula oznaka tajnosti", kaže Jekić.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković najviše krivi državu. "Doprinose ne uplaćuju samo oni kojima to država dozvoljava, jer ima lošu kontrolu. Problem je naravno i stanje u kojem se nalazi naša privreda", smatra Atanacković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: