Zbog mita nema stranih trgovaca

Ni deset godina posle političkih promena i otvaranja domaćeg tržišta, u Srbiju još nije stigao niti jedan od velikih svetskih trgovinskih lanaca.

Izvor: Novosti

Utorak, 04.01.2011.

16:17

Default images

Donedavno, predstavnici vlasti su obećavali dolazak “Špara”, “Teska”, “Lidla” ili “Aldija”, koji su svojom kvalitetnom robom, ali i više nego pristupačnim cenama robe prisutni u većini nekadašnjih istočnoevropskih tržišta - osim u Srbiji.

"Objašnjenje nije tako složeno kao što mnogi pokušavaju da predstave. Korupcija i nekonkurentnost su osnovni razlozi izostanka velikih trgovinskih lanaca" , kaže Vladimir Paunović, analitičar “MIC grupe”, koji podseća da je na lestvici 139 zemalja svrstanih prema konkurentnosti, što je uslov za privlačenje stranih investicija, Srbija na 96. mestu. Sagovornik “Novosti” podseća da je naročito u uslovima krize, očekivan dolazak velikih trgovinskih lanaca koji nude jeftiniju robu.

"Logično je bilo da se u uslovima krize pojave diskontni lanci koji prodaju znatno jeftiniju robu, jer su tržišta, kao što je srpsko, njihova dobra prilika. Ali kod nas još nema nijednog pravog diskontera. Nema poznatih diskontnih lanaca sa jeftinijom robom u rafovima, robe nepoznatih proizvođača, neizvikanih brendova, zaliha na policama....", navodi Paunović.

Strani investitori podsećaju da su najveće prepreke za ulaganje u Srbiju velika korupcija kao i složena procedura za dobijanje niza dozvola koje država traži od njih.

"Potrebna je čitava lepeza papira: od građevinskih do dozvola onih za otvaranje firmi. Najznačajniji strani trgovci u Srbiji objašnjavaju da postupak administrativnih priprema za otvaranje jednog objekta traje i više od godinu dana. Naravno, to nije preduslov da će procedura uopšte biti završena. Oni tvrde da bez lobiranja u resornim ministarstvima i “tamo gde treba”, što najčešće uključuje mito - nema perspektive ", objašnjavaju sagovornici “Novosti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: