PDV će puniti budžet i ove godine

Prema planu budžeta za 2011. državna kasa će se najviše napuniti porezom na PDV kojih treba da iznosi 675,2 milijarde dinara odnosno 9,8 odsto više nego 2010.

Izvor: Novosti

Utorak, 04.01.2011.

12:27

Default images

Zadržana je i stara praksa, a koja podrazumeva da budžet pune oni koji imaju prosečna i ispodprosečna primanja.

Naime, ni jedan najavljeni potez Vlade, a koji bi za cilj imao ravnomerniju i, kako predstavnici države kažu “pravedniju raspodelu” poreskog tereta, nije uključen u aktuelni paket ekonomskih zakona koji treba da stupe na snagu ove godine.

Iove godine će država najviše prihodovati od poreza na dodatu vrednost, čak 675,2 milijarde dinara. Budžet se odrekao prihoda od nameta na korišćenje mobilnih telefona.

S druge strane, već dugo se u Srbiji, “zemlji šljiva i jabuka” ovo voće plaća skoro kao banane, iako za njih važi povlašćena stopa PDV od osam odsto. Država je podizanjem stope poreza za južno voće ponovo vratila ove robe u zonu “luksuza”, a što je, inače, bila čuvena praksa primenjivana u SFRJ. Drugi po obimu prihod države je onaj koji ona ubira od akciza. Plan je da se od njih, u budžet za narednu godinu, prikupi 157,8 milijardi dinara, što je 18,1 odsto više nego ove godine.

Javna je tajna da su promene akcizne politike s početka ove godine dovele do smanjenja kupovine goriva između 20 i 30 odsto.

Iako se Vlada ne nada da će, povećanjem akcize smanjiti broj (siromašnih) pušača, čak u obrazloženje zakona unela je stav da se “nada da će povećanje specifične akcize na cigarete dovesti do značajnog smanjenja prometa duvanskih proizvoda lošijeg kvaliteta”. U prevodu, ekstra povećanjem akcize poskupila je svaku kutiju cigareta za dopunskih šest dinara.

Kako je isti dinarski iznos predviđen i za najluksuznije i za one najjeftinije cigarete jasno je da će industrija duvanskih proizvoda imati sve manje interesa da proizvodi paklice koje su dostupne siromašnima.

Poreske olakšice se tretiraju kao subvencije države koje su socijalno ili ekonomski motivisane. Ako se pogledaju prihodi od naplaćenog poreza na godišnje prihode građana, čini se da je Vlada primenila socijalnu olakšicu za bogatije građane. Jer, od ovog poreskog oblika država u narednoj godini planira da naplati svega 79,1 milijardu dinara, dok će joj, samo od akciza na cigarete biti 72,4 milijarde.

Država i ne krije da nije posebno uspešna ni pri naplati poreza na dobit preduzeća. Ovaj poreski oblik, a koji je sa stopom od deset odsto, jedan od najpovoljnijih u Evropi, naplaćuje se, zbog mnogobrojnih olakšica za uspešne firme, realno sa svega pet odsto. Samo zbog olakšica datih onima koji u Srbiji ostvaruju dobit, gubitak budžeta na godišnjem nivou iznosi čitavih 17 milijardi dinara. Ni najavljeni novi obračun poreza na imovinu, uprkos mnogobrojnim najavama neće ni dotaći bogatije. Jer, Vlada je za narednu godinu predvidela da novi obračun ne sme građanima da uveća u 2011. godini iznos preko 60 odsto poreza na nekretnine plaćenog u ovoj godini. Ovo ograničenje dovešće do toga da vlasnik stana od 50 kvadrata, umesto nameta od 90 evra, plati do 72 evra, ali i da onaj ko ima 100 kvadrata na istoj lokaciji, ne plati 325 evra koliki bi bio obračun, već 144 evra, što je više nego duplo manje. Valja napomenuti da navedeni zakon uopšte ne važi za vlasništvo firmi, a na koje bogatiji ljudi i vode svoje nekretnine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: