NIS bi mogao da vadi naftu u Iraku

Naftna industrija Srbije (NIS) ima mogućnost da proširi posao oko istraživanja i eksploatacije nafte u regionu i Iraku, kaže ministar energetike Petar Škundrić.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

12:00

Default images

Škundrić koji je i predsednik Skupštine akcionara NIS-a kaže da NIS sada ima nalazišta nafte u Srbiji i Angoli, a da postoji mogućnost da se posebni aranžmani naprave u Rumuniji, nekim bivšim republikama Sovjetskog saveza i Iraku.

Škundrić je kazao da je Irak ponudio ozbiljnu saradnju Srbiji i srpskim kompanijama u oblasti energetike uključujući sektor nafte i gasa i naglasio da je o tome ima ozbiljne razgovore sa iračkim abasadorom u Beogradu Falahom Abdulsadom.
Radi se i mogućnostima istraživanja i sticanja prava eksploatacije nafte naglasio je Škundrić. Ministar enegetike je kazao da slične ponude postoje i iz nekoliko drugih zemalja.

"Verovatno ću zajedno sa predstavnicima naftne indsutrije u februaru 2011. godine putovati u Teheran, gde ćemo razgovarati o sličnim mogućnostima", kazao je Škundrić.

On je naglasio da je NIS povećao investicije u istražvanju i eksploataciji nalazišta nafte.

Škundrić je naveo da su u 2010. godini završeni građevnski radovi za modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu i da bi u toku 2011. godine trabalo da se izvrši montaža opreme za hidrokreking i fabrika za proizvodnju vodonika.

Investicije u to će biti više od 400 miliona evra i to će omogućiti NIS-u da proizvodi derivate najvišeg evropskog kvaliteta, da poveća proizvodnju i postane regionalno najvažnija naftna industrija, kazao je on.

Škundrić je naveo da bi taj projekat trebalo da se završsi do kraja 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: