Završeno samo pola projekata NIP

Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan (NIP) je u 2010. od ukupno 413 odobrenih projekata na početku godine završilo 213, ukinuto je 13.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

11:07

Default images

Ministarka Verica Kalanović, kaže da je budžetska godina zaključena bez bilo kakvog dugovanja tog ministarstva izvođačima.

Procena je da će na realizaciju projekata NIP đ a ove godine biti utrošeno oko 12 milijardi dinara, kazala je Kalanovićeva.

Ona je rekla da je ove godine završni veliki infrastrukturni objekati kao što su, na primer, saobraćajnice u Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, veliki broj ulica u Užicu, lokalni putevi, mostovi preko Lima u Prijepolju i na Južnoj Moravi koji povezuje opštine Merošina, niška Palilula i Doljevac...

Kalanovićeva je rekla da je posredstvom NIP đ a finansirana i izgradnja velikog broja vrtića, škola, više od 100 kilometara vodovodnih cevi, kao i kanalizacione mreže.

"Ove godine smo 213 projekata potpuno završili, od projektne dokumentacije do dobijanja upotrebnih dozvola", istakla je ministarka navodeći da je realizacija ostalih u toku i da treba da budu završeni početkom iduće godine.
Ministarstvo za NIP je ove godine, prema njenim rečima, obustavilo 13 projekata, što je neuporedivo manje nego u 2009.

"Napravili smo značajan pomak i u kvalitetu dokumentacije, koju smo zatekli i koju imamo, sa dokumentacijom koju su opštine imale i sa tehničkom pripremom kroz usaglašavanje akcionih planova, ali i sa realizacijom strogim poštovanjem ugovora i predviđenog budžeta", ukazala je ministarka.

Kalanovićeva je rekla da zahtevi NIP da nisu ispunjeni upravo u pomenutih 13 projekata, zbog čega su bili obustavljeni, ili se u toku realizacije projekta pojavio neki ozbiljniji problema, pa su vraćeni na izmenu projekta i ponovno konkurisanje.

Ona je rekla da to ministarstvo ne duguje izvođačima i da sve što se uradi u okviru realizacije projekata NIP đ a i što je overeno od stručnog nadzora mora biti i isplaćeno, ističući da nije bilo ni preplate projekata.

"Na kraju 2009. godine Ministarstvo za NIP je iz ostvarenih ušteda vratilo sve dugove izvođačima koji su radili na projektima tog Ministarstva i od tada NIP ne duguje izvođačima ni dinar", kazala je Kalanovićeva.

Ova godina je, prema njenim rečima, bila izuzetno važna u Ministarstvo za NIP, koje je "uspelo da pokaže da nema razvoja Srbije i dostizanja evropskih standarda bez razvoja infrastrukture i da je iza toga stao ceo državni vrh i predstavnici lokalnih samouprava."

Ministarstvo za NIP je u 2010. uspelo da izjednači značaj razvoja ne samo sabraćajne nego i svih drugih vidova infrastrukture, naglasila je Kalanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: