Hotel u Rajićevoj još čeka gradnju

Građevinska kompanija ABD, uz odobrenje Ministarstva za prostorno planiranje, najavila je početak izgradnje luksuznog hotela i tržnog centra u Rajićevoj ulici.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

00:17

Default images

Međutim, naslednici nekadašnjih vlasnika zemljišta tvrde da je ono predmet restitucije i da je neustavno dodeljeno investitorima, o čemu postoji i odluka Ustavnog suda.

Zemljište je od 1991. godine u nekoliko navrata dodeljivano na besplatno korišćenje preduzeću „Union inženjering“. Na licitaciji 2003. godine kao jedini zainteresovani ponuđač pobeđuje ABD, preduzeće koje je nekoliko meseci pre toga postalo suinvestitor radova, sklapanjem ugovora o zajedničkoj gradnji s „Union inženjeringom“.

Krajem iste godine Grad konstatuje da su „Union inženjeringu“ prestala sva prava, čime jedini investitor postaje preduzeće ABD.

"Investitori imaju svu potrebnu tehničku dokumentaciju koja je neophodna za početak gradnje. Dozvola je izdata 16. februara 2009. godine, pa bi gradnja uskoro trebalo da počne, inače će investitor izgubiti dozvolu", kaže Slavica Golubović, inspektorka Ministarstva za prostorno planiranje.

Kompanija ABD je pre nekoliko dana obavestila javnost da je početak izgradnje planiran za januar 2011.

"Za izgradnju prve faze kompleksa, od nadležnog ministarstva smo pribavili rešenje o odobrenju za izgradnju, dopunsko rešenje o odobrenju za izgradnju, potvrdu o prijavi za izvođenje pripremnih radova i potvrdu o prijemu potrebne dokumentacije i glavnog projekta. Do sada smo sarađivali sa 43 nadležne institucije i lokalna preduzeća radi pribavljanja svih potrebnih dozvola. To znači da su sve dozvole dobijene u skladu s važećim odlukama, pravilima i zakonima. Zahvaljujući ovoj investiciji, prestonica će dobiti najsavremeniji i najluksuzniji tržni centar, hotel sa pet zvezdica i garaže sa 600 parking-mesta u centru grada", poručuju iz kompanije ABD.

Kompleks će, najavljuju, imati površinu od skoro 58.000 kvadratnih metara, u njemu će raditi nekoliko stotina ljudi, a ceo posao vredi oko 100 miliona evra.

Međutim, Bogdan Veljković, jedan od naslednika dela zemljišta i predsednik Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine Beograd - Mreža za restituciju u Srbiji, tvrdi da je odluka o ustupanju zemljišta protivna Ustavu.
"Po odluci Ustavnog suda iz 2005. godine protivzakonito je i neustavno da investitor plaća kvadratnim metrima prostora koji tek treba da bude izgrađen, umesto da uplati novac u budžet Grada. Investitor nikada nije potpisao ugovor o zakupu i zakup nije plaćen. Tako je budžet Grada oštećen za najmanje 56 miliona evra. Takođe, Ustavni sud je u julu ove godine oglasio protivustavnom odluku Grada da promeni namenu zemljišta iz javnog u ostalo građevinsko zemljište i da besplatno ustupi delove ulica Rajićeve i Cara Uroša, koje su javna površina", kaže Veljković.

"Osim toga, DUP na tom području predviđa izgradnju objekta površine 30.000 kvadratnih metara, a investitor najavljuje izgradnju 58.000 kvadratnih metara. Zbog brojnih kršenja zakona, u ovom trenutku niko ne može imati validnu dokumentaciju i dozvole za izgradnju na ovoj lokaciji", dodaje on.

Veljković očekuje da Grad Beograd prvi pokrene pitanje odgovornosti i ospori ovu nezakonitu gradnju.

"Evropski parlament je obavešten o protivzakonitim radnjama. Stari vlasnici, sada strani državljani, u njihovim državama su preduzeli mere da zaštite svoja prava. Kod međunarodnih institucija pokrenućemo postupke za ispitivanje porekla novca u projektu, budući da je jedini kapital investitora u Srbiji osnivački ulog firme ABD od nekoliko hiljada evra", najavljuje Veljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: