Imlek: Subvencije došle prekasno

Direktor Imleka Slobodan Petrović kaže da se snabdevenost tržišta mlekom popravlja, ali i upozorio da subvencije moraju da budu još veće.

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

15:07

Default images

Petrović je kazao da zahvaljujući povećanju subvencija države za litar mleka od četiri dinara i povećanju mlečnosti krava u decembru, mleka ima više.

To, međutim, ne garantuje da je situacija potpuno pod kontrolom i da je za trajno rešenje nestašica potrebno da subvencije u sledećoj godini budu još veće i to ne samo za mleko nego i za druge podsticaje farmerima.

Ukoliko se to ispuni, Petrović je kazao da očekuje stabilizaciju na tržištu mleka u prvom kvartalu sledeće godine.

Prema njegovoj oceni, odluka o povećanju subvencija je došla kasno, pa farmeri tek sada odlučuju da kupe kvalitetniju hranu za stoku, a do investiranja u obnavljanje stočnog fonda je dug put.

Petrović je ocenio da je uvoz 50.000 junica iz Rusije pozitivna odluka i najavio i da će Imlek u sledećoj godini uvesti 3.000 junica. Nestašica mleka se negativno odrazila na poslovanje Imleka, izvoz je smanjen za 40 odsto, proizvodnja sira je skoro stala, a mleko se uvozi, kazao je direktor investicionog fonda Salford Judžin Džafi.

Manji otkup, manja proizvodnja, manji profit, mi patimo“, rekao je on, ali i dodao da su se u celoj situaciji poneli odgovorno i počeli da uvoze mleko kako bi tržište bilo snabdeveno.

Na pitanje kako je moguće da Imlekovog mleka u sred nestašice u Srbiji, u susednim zemljama ima sasvim dovoljno, Petrović je kazao da je to zbog toga što se mleko za Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju proizvodi u Kozarskoj dubici i u Bitolju.

Predstavnici Salforda su kritikovali agrarnu politiku vlade, označili je kao glavnog krivca zbog nestašica mleka i upozorili da je ostalo veoma malo vremena da se ta politika promeni i da država pomogne farmerima da ostanu u proizvodnji mleka i da je unaprede.

Kako su naveli, država bi trebalo da ima u vidu da je poljoprivreda jedna od najvažnijih privrednih grana u procesu priključenja Evropskoj uniji.

Trebalo bi da Imlek koji proizvodni 75 odsto mleka evropskog kvaliteta i čiji farmeri imaju tri puta veći prinos od proseka u Srbiji, bude uzor i model kako bi trebalo da izgleda celokupan sektor mlekarstva, naveli su predstavnici Salforda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: