Dug države 11,62 milijarde evra

Javni dug Srbije na kraju novembra iznosio je 11,62 milijrde evra i u bruto domaćem proizvodu imao učešće od 38,5 odsto, objavilo je Ministarstvo finansija.

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

12:57

Default images

Dug države je bio veći za oko 140 miliona evra nego u oktobru, za 1,77 milijardi evra više nego na početku 2010. godine.

Direktne obaveze Srbije na kraju novembra iznosile su 9,96 milijardi evra, od čega je unutrašnji dug bio 4,12 milijardi, a spoljni dug 5,84 milijardi evra.

Ukupne indirektne obaveze države na kraju novembra bile su 1,66 milijardi evra.

Javni dug Srbije je 2009. godina iznosio 9,85 milijardi evra i imao učešće u BDP-u od 32,9 odsto. U 2000. dug je bio 14,16 milijardi evra što ej tada iznosilo 169,3 odsto BDP-a.

Novim fiskalnim pravilima, koja će se primenjivati od 2011. godine, učešće javnog duga u BDP-u je ograničeno na 45 odsto.
Slobodan Ilić državni sekretar u Ministarstvu finansija kaže za B92 da visina samog duga za Srbiju nije opasna, ali da je opasna brzina zaduživanja.

"U tom smislu planovi su da pokrijemo budžetskid deficiti iz prihoda od prodaje Telekoma, od dalje privatizacije i emisijom državnih hartija od vrednosti", kaže Ilić.

On priznaje da država jedan deo dugova koje je napravila rešava novim zaduživanjem, ali tvrdi i da država svake godine veliki deo dugova vraća kao i da će Srbija sa većim privrednim rastom biti u mogućnosti da veći deo dugova i vrati.

"Gornju granicu održivosti imamo određenu prema usvojenim fiskalnim pravilima, ali ne bih voleo da se mnogo približimo toj granici od 45 odsto bruto društvenog proizvoda. Kada se dođe do gornje granice to teoretksi znači da država odlazi u problem sa spoljnom lividnošću i da ne može da servisira svoje obaveze zog čega mora da uđe u neposredne pregovore sa poveriocima", navodi Ilić.

Ilić kaže da se aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom mora poštovati, to su smanjenje javne potrošnjk i sve ono što treba da dovede do smanjenja deficita i da 2015. budemo negde na oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: