Ipak manje poskupljenje cigareta?

Vlada će manje povećati akciza na cigarete ukoliko dobije predlog koji obezbeđuje 2,5 milijarde dinara i ne ugrožava najjeftinije cigarete na tržištu.

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

00:12

Default images

Takav predlog je premijer Srbije Mirko Cvetković i dobio od jedne od duvanskih kompanija pa je ostalo da do sednice Vlade na to pristanu i ostali članovi kabineta.

Predstavnici jedne od četiri duvanske kompanije koje posluju u Srbiji predložili su premijeru da minimalna akciza ne bude više utvrđivana na osnovu cene najpopularnijih cigareta na tržištu već da u obzir budu uzimane sve cigarete odnosno tzv. prosečna ponderisana cena. To, međutim, ne bi donelo potrebne 2,5 milijarde dinara pa su čelnici tog proizvođača predložili da specifična akciza ipak bude povećana, ali ne na 26 dinara kako je planiralo Ministarstvo finansija (zbog čega su se duvanske kompanije pobunile) već na 24,5 dinara po paklici.

Ukoliko takav predlog bude prihvaćen to neće značiti poskupljenje cigareta za više od 20 dinara već nešto manje, rekao nam je izvor iz Ministarstva. Od duvandžija je stigao i predlog da kalendar povećanja akciza bude produžen sa kraja 2012. i na celu 2013. i 2014. U okviru tog predloga bi tzv. proporcionalna akciza do kraja tog perioda ostala 35 odsto dok bi specifična nominalno rasla svake godine za četiri dinara.

Takvo usklađivanje akciza više bi odgovaralo jeftinijim cigaretama što je u skladu sa željama premijera, međutim, ono što je problem jeste to što na takav predlog ne pristaju sve duvanske kompanije pa je među njima došlo do nesuglasica. Deo njih, nastavlja naš sagovornik, želeo bi da se o produženju kalendara na 2013. i 2014. razgovara sledeće godine.

Kako Danas saznaje, predstavnici duvanskih kompanija prošlog petka išli su i kod stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdana Lisovolika jer im je u Ministarstvu finansija rečeno da je do dodatnog povećanja akciza mimo ranijeg dogovora došlo upravo na predlog Fonda. Na tom sastanku Lisovolik im je ponovio tvrdnju da MMF nije dao takav predlog i da ne stoji iza takve odluke.

On je podsetio da je na poziv Ministarstva finansija u septembru u Beogradu boravila tehnička misija MMF-a koja je analizirala srpsku akciznu politiku i dala nekoliko smernica gde ima prostora za napredak što je Ministarstvo posle pretočilo u predlog za povećanje specifične akcize.

Kako je ranije bilo saopšteno, Ministarstvo finansija planiralo je da promeni Zakon o akcizama i poveća specifičnu akcizu sa 17 na 23,5 dinara umesto na 21 (sa uračunatom inflacijom to bi bilo 26 dinara). Duvanske kompanije ocenile su to kao kršenje dogovora iz 2009. koji je predviđao visinu povećanja akciza do kraja 2012. što je duvanskim kompanijama nudilo predvidivost na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: