Tadić: U tunelu smo, vidimo izlaz

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je stvaranje atmosfere beznađa najveći neprijatelj i subverzija razvoja Srbije.

Izvor: Beta

Utorak, 14.12.2010.

15:28

Default images

"Najveći sam neprijatelj stvaranja takvog osećanja među građanima. Ima hiljadu stvari zbog kojih treba da budemo kritikovani, ali stvaranje atmosfere beznađa je podrivanje budućnosti svakog građanina", izjavio je Tadić.

Tadić je podsetio da je sadašnja vladajuća koalicija ambiciozna predizborna obećanja dala samo šest meseci pre nego što je globalna kriza svetsku ekonomiju unazadila za čitavu deceniju, ali da se trenutak izlaska iz krize bliži. On je rekao i da će sledeća godina biti teška i da niko ne može da kaže da je kriza prošla, ali da Srbija jeste na putu izlaska iz krize.

"Mi smo u tunelu, vidimo izlazak iz tunela, ali smo još u njemu, zato niko nema pravo da kaže da je kriza gotova", rekao je Tadić i dodao da se tek u 2012. godini mogu očekivati znatnije stope ekonomskog rasta.

Predsednik Srbije je rekao da je realno da Srbija ostvari stabilan ekonomski rast od 2012. do 2013. godine i to ukoliko se nastavi sa ekonomskim merama vlade i ukoliko se odoli neralnim pritiscima za povećanje plata.

Tadić je naglasio da sadašnja vladajuća koalicija može biti kritikovana zbog stvari koje nija uradila, ali da niko ne može negirati da se u Srbiji danas gradi onako kako se nije gradilo decenijama.

"Pobedićemo. Ne govorim o političkim izborima, već izgradnjom infrastrukture. Imamo šansu, znamo da idemo ka EU, znamo planove u narednih deset godina, znamo da ćemo trpeti još neko vreme, ali to će dati rezultat i nema alternative ovakvoj politici. Jedino moramo da iznutra izvučemo što više potencijala", rekao je Tadić.

"Ako uspemo da izdržimo makroekonomske mere i odolimo pritiscima za povećanja plata koja nemaju realnu osnovu u proizvodnji, uspećemo da do 2012-13. idemo ka stabilnoj ekonomiji i imamo ozbiljne šanse za razvoj", kazao je Tadić.

U Evropsku uniju ulazimo brzim vozom

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će Srbija uću u Evropsku uniji između 2016. i 2020. godine. Tadić je kazao da bi 2016. godina bila "najbolji mogući rezultat, odnosno rekord nad rekordima imajući u vidu ostale zemlje, dok bi 2020. bila uobičajen rezultat".

"Ukoliko bismo (u EU) ušli 2020. to znači da idemo vozom koji ide 70 kilometara na sat, ali mi hoćemo da taj voz ide između 120 i 160 kilometara", kazao je Tadić.

On je dodao da brzina ulaska u EU zavisi "od nas samih, odnosno od toga kakva nam je ekonomska politika", od ulaganja u infrastrukturu i od berbe protiv organizovanog kriminala.

Tadić je istakao da očekuje da Srbija počene pregovore o ulasku u EU 2012. godine i dodao da su Srbiji potrebne snažne i jasne reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: