Milosavljević: Plate po zasluzi

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da će tokom iduće godine početi promena sistema plaćanja zaposlenih u zdravstvu po učinku.

Izvor: Beta

Sreda, 08.12.2010.

13:37

Default images

"Pristupamo promeni zakona o platama u javnom sektoru. Mislim da bi se svaki građanin složio da prosečan rad treba da bude plaćen prosečno i zagarantnovno, da ono što je iznad proseka po kvalitetu treba da bude plaćeno više, a ono što je ispod - manje", kazao je ministar.

On je podsetio da se primena kapitacije odnosi na domove zdravlja i dodao da se radi na priprema promene načina plaćanja u bolnicama "koje će se sprovoditi po dijagnostičkim grupama".

"Promene su uvek problem za sistem. Možemo unedogled odlagati promenu sistema plaćanja, ali naš cilj je povećanje kvaliteta, veća efikasnost i dobijanje veće vrednosti za uloženi novac", naveo je Milosavljević. On je kazao i da EU pomaže zdravstvenom sistemu Srbije poslednjih deset godina i podsetio da je ta pomoć u početku bila namenjena za grejanje i antibiotike, a da se sad sredstva izdvajaju za razvojne projekte.

Šef Delegacije EU Vensan Dežer je kazao da EU slične projekte podržava i u zemljama članicam te unije.

"Cilj je povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema. Mislim da u Srbiji mora da se poveća nivo prevencije, jer je u vrhu po broju obolelih od nekih oblika malignih bolesti", kazao je Dežer.

Komentarišući nedavne navode nevladine organizacije "Doktori protiv korupcije" o neefikasnom sprovođenju projekata EU u oblasti zdravstva u Srbiji i porast korupcije, Milosavljević je kazao da je to gomila neodgovornih istina.

"Moram da se ogradim, ali ako je to stvarno sve rečeno onda mogu samo da kažem da je to gomila neodgovornih neistina plasiranih sa dozom manipulacija, a bojim se da je nekoliko ljudi koji o tome govorili ima ličnu frustraciju i pogled po kom je govorio", kazao je Milosavljević.

Predstavnici organizacije "Doktori protiv korupcije" među kojima je bivša gradska sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanović i udruženja pacijenata "Zdravlje" prošle sedmice izneli su tvrdnje o korupciji i neprimenjivanju projekata EU u zdravstvu.

Milosavljević je upitao i da li je poznato koliko članova ima ta organizacija i čime se tačno bavi ili su njene jedine aktivnosti konferencije za novinare "po principu držte lopova".

Dežer je tim povodom kazao da su njegovi saradnici ispitali evalucione izveštaje i sve u vezi sa postavljenim pitanjima o primeni projekata EU u zdravstvu i da do danas nije utvrđena nikakva greška.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: