Slovenci i Hrvati "kupuju srpsko"

Slovenija je na listi najvećih ulagača u Srbiju u ovoj godini na petom mestu, a Hrvatska na devetom. Komšije su tako nastavile da pazare srpska preduzeća.

Izvor: Novosti

Sreda, 08.12.2010.

09:55

Default images

Fabrika bele tehnike Gorenje iz Velenja će, zbog jeftine radne snage i uz veliko nezadovoljstvo svojih zaposlenih u matici, preseliti čitavu proizvodnju poznatih bojlera Tiki u Srbiju.

Ta kompanija je u novembru 2007. otvorila u Staroj Pazovi fabriku bojlera, vrednu devet miliona evra i na početku je upošljavala 170 radnika, a 65 odsto ukupne proizvodnje u Staroj Pazovi namenjeno je izvozu na tržišta Evropske unije i Rusije.

Iz Slovenije je tokom prvih osam meseci stiglo 54,6 miliona dolara. Jedna od tih investicija je “Metal cinkarna”, otvorena prošlog meseca u Inđiji. U najveću cinkarnicu na Balkanu uložen je 21 milion evra. Inače, ista kompanije zatvara ovo postrojenje u Sloveniji. Do isteka prošle godine Slovenija je u Srbiji uložila 1,5 milijardi evra, od kojih najviše “Merkator” - 71 milion evra. U istom periodu dve srpske firme, “Beohemija-Inhem” i “Komtrejd”, kupile su po jedno preduzeće i ukupno uložile 46 miliona evra.

Ova godina je na lestvicu značajnih ulagača pogurala i Hrvatsku. Sa uloženih 29,1 miliona dolara sused je zauzeo deveto mesto.

„Tokom ove godine “Atlantis grupa” je kupila “Drogu Kolinsku” i platila je 382 miliona evra. Deo te kupovine su i firme u Srbiji - “Grand proma”, “Štark” i “Palanački kiseljak”. Zbog svetske ekonomske krize u 2009. i 2010. godini došlo je do pada slovenačkih ulaganja u Srbiji, tako da su ulaganja u 2009. iznosila oko 80 miliona evra“, objašnjava Milivoje Miletić, šef biroa za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije.

Najviše iz Holandije

Prva na listi investitora tokom ove godine je Holandija. Iz nje je stiglo 224,6 miliona dolara. Druga je Austrija sa uloženih 169,3 miliona dolara, a treća Velika Britanija, iz koje je stiglo 69,6 miliona dolara, oko 1,3 miliona dolara više nego iz Sjedinjenih Američkih Država.

„Pretežan deo ostvarenih direktinih stranih investicija ove godine je iz zemalja Evropske unije, tako da evropski investitori i dalje imaju značajnu ulogu. Kada se saberu investicije prvih 10 zemalja tokom ove godine, dobije se iznos od 798,7 miliona dolara. Posmatrano po granama delatnosti, prednjači finasijsko poslovanje sa 149,3 miliona evra“, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: