Srbija lider - po visini inflacije

Do kraja godine ukupna inflacija će verovatno biti oko 11 odsto, što će Srbiju s Ukrajinom svrstati među zemlje s najvećom inflacijom u Evropi.

Izvor: Blic, Danas

Sreda, 08.12.2010.

00:11

Default images

Autori ekonomskog časopisa „Kvartalni monitor” naglašavaju da posebno brine visok nivo inflacije od avgusta do novembra.

Kada bi inflaciju iz poslednja četiri meseca podigli na godišnji nivo, premašivala bi 15 odsto, navode oni i dodaju da je to je i nivo inflacije s kojim ulazimo u 2011. i sa kojim se sada treba boriti.

Postizanje ciljane inflacije NBS za 2011. od 4,5 odsto plus-minus 1,5 odsto iz ovog ugla izgleda teško dostižno. "Krajnje je neizvesno da li se toliko smanjenje može postići, ali je sigurno da bi se bez smanjivanja fiskalnog deficita inflacija otrgla kontroli", kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Pavle Petrović Prema njegovim rečima, dobra je vest to da je predstojeće povećanje penzija i plata u javnom sektoru ograničeno na dva umesto šest odsto koliko bi na osnovu inflacije u drugoj polovini godine verovatno trebalo da bude.

„Ovom merom je delimično obuzdan val populizma dela Vlade koji je tražio da se plate i penzije odmrznu najpre u junu, pa u oktobru, i na kraju nametnuo loš kompromis za odmrzavanje u januaru. Puna indeksacija (oko šest odsto) plata i penzija u januaru izazavala bi novi talas inflacije“, smatra Petrović.

On napominje da će priliv stranog kapitala, nužan za stabilnost dinara, presudno zavisiti od kredibilnosti Vladine fiskalne politike odnosno od toga da li će se ona tokom 2011. držati dogovora sa MMF-om u pogledu deficita. Petrović ipak ističe da glavna ušteda, manje povećanje plata i penzija od planiranog, nije dovoljna.

„Sada se jasno pokazuje da je bilo daleko bolje, kako zbog smanjenja deficita tako i zbog obuzdavanja inflacije, odmrzavanje plata i penzija početi u aprilu, kakav je i bio prvobitni dogovor. Javne investicije će biti najviše tri odsto BDP-a što je nedovoljno s obzirom na njihov značaj kako za neposredni privredni oporavak, tako i za budući privredni rast“, smatra Petrović .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: