Jeftini stanovi ne mogu na kredit?

Kupci stanova na mestu kasarne "Stepa Stepanović" na Voždovcu ne mogu da dobiju zajam jer objekti nisu 80 odsto izgrađeni, što je jedan od uslova banaka.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

00:08

Default images

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine tvrde da će to biti moguće tek sledeće godine, kada bude usvojen budžet, jer nema para za osiguranje kredita

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Nemanja Komazec kaže da će Vlada Srbije i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) ipak stati iza ovog projekta.

On navodi da će se subvencionisani stambeni krediti odobravati od početka sledeće godine, kao i da će se iznos i model za njih znati kada bude usvojen budžet. "Odobravanje subvencionisanih stambenih kredita za te stanove i sada je moguće. Po Uredbi o subvencionisanju stambenih kredita, za zgrade koje država gradi putem projektnog finansiranja ne treba da postoji stepen završenosti od 80 odsto. Međutim, ovogodišnja suma za osiguranje tih kredita je pri izdisaju, pa će svi oni biti realizovani sledeće godine", kaže on.

"Videćemo koliko će novca u budžetu za sledeću godinu biti izdvojeno za te kredite i način na koji će on biti korišćen. Poređenja radi, za kredite koji su ove godine uzeti država je plaćala dve godine kamatu i davala učešće od 20 odsto, a prošle godine je davala samo učešće", objasnio je Komazec.

On je dodao da će se sredstva i uslovi za subvencionisanje stambenih kredita znati vrlo brzo i da će država odmah obavestiti banke kakav je status projekta koji se radi na Voždovcu. "Vlada i NKOSK će sigurno stati iza ovog projekta i primeniti sve moguće mere da bi oni bili što dostupniji građanima. Uostalom, to je važan uslov za uspešnost celog projekta", tvrdi Komazec.

Saradnik za odnose s javnošću Građevinske direkcije Srbije Katarina Konc kaže da je za kupovinu 5.000 stanova koje gradi država interesovanje pokazalo više od 12.000 građana. Prema njenim rečima, svi potencijalni kupci koji se sada pozivaju da pogledaju projekat, izaberu stan i potpišu kupoprodajni ugovor, imaće rok do 30. marta za realizaciju kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: